Netanyahu ile görüşen Sunak'tan İsrail'e destek mesajı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail ziyaretinde İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ve ardından Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü.

Netanyahu ile görüşen Sunak'tan İsrail'e destek mesajı

Sunak ile basın toplantısına katılan Netanyahu, İngiltere'nin "80 yıl önce Nazilerle savaştığını" ve Hamas'ın "yeni Naziler" olduğunu söyledi.

Netanyahu, bunun sadece İsrail'in değil, aynı zamanda uygar ve özgür dünyanın ve modern Arap ülkelerinin de savaşı olduğunu tekrarladı ve "karşı tarafın Hamas, Hizbullah ve İran'ı kapsayan bir şer ekseni olduğunu" söyledi.

Filistinli sivillerin de Hamas'ın kurbanı olduğunu belirten Sunak, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yardımın girmesine izin verme kararını memnuniyetle karşıladığını ekledi.

Sunak, "Arkadaşınız olarak burada, İsrail'in en karanlık saatinde yanınızda olmaktan gurur duyuyorum. Dayanışma içinde yanınızda olacağız, halkınızın yanında olacağız. Sizin kazanmanızı istiyoruz" dedi.

Herzog ile görüşmesinde Sunak, İngiltere'nin İsrail'in yanında olduğunu ve "ülkenin uluslararası hukuka uygun şekilde kendini savunma hakkına kesinlikle inandığını" yineledi.

İngiltere Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada Sunak ve Herzog'un "Gazze'de acı çeken Filistinlilere acil insani destek sağlanmasının önemi konusunda anlaştıkları" belirtildi.

Sunak, 7 Ekim'de Hamas tarafından rehin alınan İsraillilerin aileleriyle de bir araya geldi.

Netanyahu, desteği için Sunak'a teşekkür etti

Netanyahu da İsrail-Filistin çatışmaları başladığından bu yana "gösterilen dayanışma, açık ve tereddütsüz destek" için Sunak'a teşekkür etti.

"İsrail'e gelmiş olmanızın bize çok şey kattığını düşünüyorum." ifadesini kullanan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un ülkeyi ziyaretlerine değinerek, "Medeni dünya Nazilerle savaşmak için birleştiği gibi Hamas ile savaşmak için de birleşti" dedi.

Netanyahu, "Bu sadece bizim savaşımız değil. Bu tüm medeni dünyanın savaşıdır. Batı medeniyetinin savaşıdır, özgür dünyanın savaşıdır." diyerek, "bu savaşın tüm ılımlı Arap ülkeleriyle" de ilgili olduğunu da savundu.

Rehineleri kurtarmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Netanyahu, bölgeye askeri güç gönderdiği için Sunak'a ayrıca teşekkür etti.