Rusya, Türkiye'nin İsrail-Filistin meselesinde garantörlük formülünü müzakereye hazır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin İsrail-Hamas çatışmasının taraflarına garantör ülkeler oluşturma formülünü müzakereye ve değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.

Rusya, Türkiye'nin İsrail-Filistin meselesinde garantörlük formülünü müzakereye hazır

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ve diğer bazı bölge ülkelerinin Filistin’e garantör olabileceklerini kaydetmişti.

Fidan, Türkiye’nin çatışmaların sonlanmasının ardından uluslararası toplumun “yeni bir anlayışla” İsrail-Filistin sorununa kalıcı bir çözüm bulmak için devreye girmesini istediğine işaret etti.

Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, "Her türlü yapıcı teklifi müzakere etmeye hazırız. Geçen gün duyduğum bu girişim açıkça gerilimi düşürme ve durumu normalleştirme arzusundan kaynaklanıyor. Tam olarak ne kastedildiğini elbette bu konuda temas halinde olduğumuz Türk dostlarımızdan duymak isteriz." ifadesini kullandı.

Lavrov, her türlü yaklaşımın tarafların çıkarları dengesine dayanmasını ve birinin çıkarlarının başkalarının pahasına dayatılmamasını savunduklarını işaret ederek, "Bana öyle geliyor ki Türkiye’nin inisiyatifi böyle bir dengeyi sağlama arzusundan kaynaklanıyor. Bunu değerlendirmek için işbirliği yapmaya hazır olacağız" dedi.

Gazze Şeridi'nde krizin bölgesel bir çatışmaya dönüşme riskinin oldukça ciddi olduğunu söyleyen Lavrov, "ABD'nin, her türlü çatışmanın durdurulması ve insani sorunların çözülmesi çağrısında bulunan karar tasarısını veto ettiğini daha önce belirtmiştim. Böylece ABD ateşkes çağrısına hazır olmadığını gösterdi. Eğer durum böyleyse, muhtemelen çatışmanın büyüyebileceğini varsayabilir" dedi ve şöyle devam etti:

"Her şeyi İran'a yükleme çabalarını gözlemliyoruz ve bunları oldukça kışkırtıcı buluyoruz. İran yönetiminin sorumlu ve dengeli bir pozisyon aldığını ve çatışmanın tüm bölgeye ve komşu ülkelere yayılmasının önleme çağrısı yaptığını düşünüyorum. Biz de Filistinlilerle, diğer Arap meslektaşlarımızla ve İsraillilerle temaslarımızda tam olarak bunun için çaba göstereceğiz" dedi.