Pakistan'da ateist olmak tehlikeli iş

Pakistan'da ateist olmak tehlikeli iş

Pakistan'da ateistsen, hayatın tehlikede demektir. İslam'a hakaretin cezasının idam olduğu Pakistan'da ateistler birbirine destek olmak için yalnızca kapalı kapılar ardından bir araya gelebiliyor.

Ömer, adını aldığı halifenin aksine atalarının dinini reddetti. Ömer, Pakistan'da ateistlerin internet ortamında bir araya geldiği grubun kurucularından. Ama o bile sürekli tetikte olmak zorunda çünkü grubun üyeleri sahte kimliklerle girebiliyor.

Pakistan'da ateizmle ilgili internette paylaşımlarda bulunmanın ciddi sonuçları olabiliyor. Kısa bir süre önce onaylanan bir siber suç yasasına göre, İslam'a hakaret içeren paylaşımlarda bulunmak halka açık forumların yanı sıra, özel forumlarda bile yasak.

Hükümet, ulusal gazetelere verdiği ilanlarda halka seslenip İslam'a hakaret içerdiğine inandıkları paylaşımları bildirmelerini istedi. Yasa yürürlükte ve uygulanıyor. Bu yıl Haziran ayında, Taimoor Raza adlı genç Facebook'ta İslam'a hakaret ettiği suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı.

Bir Pakistanlı ateistin günlüğü

'Zahir' ateistlikle ilgili ve Pakistan siyasetiyle ilgili düşüncelerini paylaşmak için sosyal medyayı kullanıyor.

"Sevgili günlük, bir yıl içinde dört Twitter hesabı açtım. Sonuncusu dün gece kapatıldı. Hakkımdaki bilgiler veya kullandığım fotoğraflar ne kadar genel olursa olsun fark etmiyor. Sanki biri sürekli beni izliyor. Her defasında da artık vazgeçmem gerektiğini düşünüyorum. Beni susturmak istiyorlar."

Ömer, kökten dinciliğe karşı yazan yakın bir arkadaşının ağır işkencelerden geçtiğini söylüyor ve ekliyor: Burada kaçırılırsanız, cesedinizin bir torba içinde gelme ihtimali yüksek."

Bu yıl ateistlik yanlısı, hükümet karşıtı forumlarda paylaşımlarda bulunan altı aktivist kaçırıldı.

Kaçırılanlardan biri BBC'ye konuştu ancak kimliğinin açıklanmasını istemedi. Pakistan istihbarat teşkilatının kendisini yok etmek istediğine inanıyor. Yalnızca İslam'a yönelik eleştirilerinden değil, aynı zamanda devlet karşıtı tutumundan dolayı da. Ona göre hükümet, iyi bir vatandaşın, iyi bir Müslüman olması gerektiği düşüncesini aşılamaya çalışıyor.

İşkence ve hatta ölüm

Sanal ateist blog yazarı Hamza, 28 boyunca kim olduğunu bilmediği ancak ordudan olduğunu tahmin ettiği kişiler tarafından alıkonulup ağır işkence görmüş. Medyaya konuştuğu takdirde ailesinin hedef alınmasıyla tehdit edilmiş. 

Ateistlere göre İslam dini son yıllarda toplumda daha görünür oldu. Suudi tarzı giyim teşvik edildi. Televizyonlara çıkan dindarlar popüler kültürü şekillendirmeye başladı ve Pakistanlı olmak giderek inançlı bir Müslüman olmakla özdeşleştirildi.

Ateizm Pakistan'da teknik olarak yasadışı olmasa da, dininden dönenler İslam'ın bazı yorumlarına göre ölümle cezalandırılabilir. Dolayısıyla açıkça dinsiz olduğunu dile getirmenin hayati riski olabilir.

Birçok Pakistanlı ateist gizli, yalnızca özel davet gerektiren buluşmalarda bir araya geliyor.

Lahor Ateistleri adlı grup, her ay korumalı binalarda veya özel evlerde buluşuyor. O toplantıların bir katılımcısı şunları anlatıyor:

"Gizli bir toplum gibi. Konuşabildiğimiz bir baloncuk. Yalnızca Richard Dawkins veya Sam Harris'i konuşmuyoruz. Hayatın nasıl gittiğiyle ilgili de konuşuyoruz. Orası, rahat ettiğiniz, gerçekten kendiniz olabildiğiniz bir yer."

Bu toplantılardaki ateistler ağırlıklı olarak varlıklı, İngilizce konuşulan şehirlerin sakinleri. Para, Tanrı'ya inanmayanların düşmanlığına karşı bir ölçüde ayrıcalık ve koruma sağlıyor. Ama kendisini ateist olarak tanımlayan birçok kişi de Pakistan'ın köylerinde yaşıyor.