Hakurk Operasyonu'nda amaçlanan nokta: 'Güvenli Bölge'

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli Albay Mithat Işık, "Pence Operasyonu" ile Türkiye’nin "Zap’ın doğusunda güvenli bir bölge" oluşturarak bölgede yerleşmeyi amaçladığını söyledi.

Hakurk Operasyonu'nda amaçlanan nokta: 'Güvenli Bölge'

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli Albay Mithat Işık, "Pence Operasyonu" ile Türkiye’nin "Zap’ın doğusunda güvenli bir bölge" oluşturarak bölgede yerleşmeyi amaçladığını söyledi.

TSK’nın Kürdistan Bölgesi sınırında PKK’ye yönelik başlattığı "Pençe Operasyonu" sürerken Ankara’da söz konusu operasyona yönelik farklı tartışmalar gündeme geldi.

Kürdistan Bölgesi’nde uzun yıllar TSK bünyesinde aktif olarak görev yapan, 1992 ila 1995 yılları arasında bölgede gerçekleşen operasyonlarda yer alan emekli Albay Mithat Işık, TSK’nın Kürdistan Bölgesi sınırında PKK’ye yönelik başlattığı "Pençe Operasyonu" konusu ile ilgili olarak Rudaw'a konuştu.

Türkiye’nin bu operasyonla Zap’ın doğusunda güvenli bir bölge oluşturarak bölgede yerleşmeyi amaçladığını söyleyen Mithat Işık, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Pençe Operasyonu ile bence Zap’ın batısından başlayıp Zaho’ya kadar Türkiye güvenli bölge oluşturdu. Yani Metina Dağı, Begova arasında Türk Silahlı Kuvvetleri konuşlandı ve dolayısıyla terör örgütü Metina Dağı’ndan Zap’tan gelip Türkiye sınırlarını ve karakollarını zarar veremiyor. Böylece Batufa, Begova ve Zap bölgesindeki halkta rahatlıkla hayvancılıkta yapabiliyor, tarım da yapabiliyor. Bunun da sebebi söylediğim gibi Zap’ın batısı ile Zaho arasındaki bölgede kalıcı olarak yerleşmesidir.

Tahmin ediyorum ki Pençe Operasyonun bir diğer amacı aynı sistemle, Zap’ın doğusundan yani Çukurca’nın güneyi, Barzan’ın kuzeyi, Diyana’nın kuzeyi, Hacı Omeran’ın kuzeyinden Kaladıze’ye kadar o hatta da Zap’ın batısındaki gibi kalıcı bir şekilde orada olmak istiyor ki hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır karakolları güvende olsun, hem Türkiye’nin sınırı şehirleri güvende olsun. Aynı zamanda Barzan, Diyana, Hacı Omeran, Kaladıze buradaki bölgesel Kürt yönetiminin de o kasabaları da güvende olsun.

Bunun yapılabilmesi için silahlı kuvvetlerin bir kısım unsurlarının Sidekan, Hakurk, Kandil’e doğru Ranya’nın kuzeyi Kaladize hattında tahmin ediyorum kalıcı olacaktır. Bu kalıcılığın Zap’ın batısında olduğu gibi devam etmesi için burada Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Türkiye ile sıkı bir işbirlirliği yapması lazım. Yani peşmergenin de TSK ile oluşturulacak güvenli bölge içerisinde olması lazım.”

Operasyon Kandil'e kadar devam eder

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kürdistan Bölgesi Başkanı seçilen Neçirvan Barzani arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesinde bu konunun görüşülmüş olabileceğini belirten Işık, sözlerine şunları ekledi:

“Neçirvan Barzani bu bölgedeki güvenlik zafiyetini biliyor. PKK'nın Kandil’den Hakurk, Sidekan, Zap, Metina, Gara bölgesine yerleşmesi bölgesel Kürt yönetimini de Türkiye kadar tehdit ediyor.

Pençe operasyonu Bölgesel Kürt Yönetimi ile Kandil’in eteklerine kadar ilerleyeceğini tahmin ediyorum. Ranya ve Karaçolan bölgesine kadar da devam eder, belki buna Irak ve İran’ın da dahil olacağı bir güçle Kandil’e kadar giderek, terör örgütünü Irak’ın tamamında nötr haline getirilebilir. Bu hem İran, hem Türkiye hem Irak hem de Bölgesel Kürt Yönetimi güvenliği için çok önemli. Çünkü PKK artık Amerika’nın güdümüne girmiş bir terör örgütüdür. Bu aleni olarak görünüyor. Bu da hem bölgesel Kürt Yönetimi hem Irak, hem İran ve Türkiye için de uzun vadede bir tehdit.”

Emekli Albay Işık, Pençe Operasyonu’nun ileride Süleymaniye, Hacı Omeran, Ranya ve Derecik hattında Süleymaniye’yi de Türkiye’ye bağlayacak bir ticaret ve gümrük kapısının açılmasını sağlayabileceğini savundu.