Pentagon bütçesinde Kürt Güçlerine pay

Pentagon bütçesinde Kürt Güçlerine pay

ABD Başkanı Donald Trump, yaklaşık 4,8 trilyon dolarlık 2021 mali yılı bütçe teklifini Kongre'ye gönderdi.

Trump'ın bütçe teklifinde temel savunma harcamaları için 636,4 milyar dolar, gazilere yönelik harcamalar için 105 milyar dolar, sağlık hizmetleri için 96,4 milyar dolar ve eğitime 66,6 milyar dolar kaynak ayrılması planlanıyor.

ABD'nin ulusal güvenlik harcamalarının yüzde 3 artırılması, askeri harcamaların ise yüzde 0,3 artışla 740,5 milyar doları bulması öngörülüyor.

Pentagon’un 2021 bütçe taslağında 12 Peşmerge tugayına yönelik yardımların süreceğine yer verildi. Taslakta, gerekli bütçenin tashih edilmemesi durumunda terörle mücadelenin akamete uğrayacağı uyarısı yapıldı.

Peşmerge’ye yapılacak yardım; 103 adet M1151A tipi Hummer, 30 adet de M1151 tipi Hummer zırhlı araç ile diğer 17 askeri aracı kapsıyor. Ayrıca mayın, askeri mühimmat ve çeşitli silah türleri de yardımlarda yer alıyor.

Öte yandan, Türkiye ile ABD ilişkilerinin kopma noktasına gelmesinde önemli bir paya sahip olan YPG anlaşmazlığı sürerken, Pentagon'un bütçesinde YPG'nin öncülüğünde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (DSG) 200 milyon dolar ayrılması teklif edildi.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nin Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de ‘terör örgütü’ olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu tezini kabul etmiyor. ABD ve Koalisyon, DSG güçlerini, Suriye'deki stratejik ortağı olarak görüyor.