Peşmerge Bakanı: Amacımız güçlü bir ulusal ordu inşa etmek

Peşmerge Bakanı ve AB Erbil İrtibat Bürosu Başkanı arasında gerçekleşen görüşmede reform süreci, Peşmerge Güçlerinin birleştirilerek, “güçlü bir ulusal ordu”nun inşası ele alındı.

Peşmerge Bakanı: Amacımız güçlü bir ulusal ordu inşa etmek

Peşmerge Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Peşmerge Başkanı Şorış İsmail, Avrupa Birliği (AB) Erbil İrtibat Bürosu Başkanı Dr. Torkild Byg’yi kabul etti.

Açıklamaya göre Peşmerge Bakanı, Avrupa Birliği ülkelerinin Kürdistan Bölgesi ve halkına göstermiş oldukları dayanışma ile desteklerine övgüde bulundu.

Bakan Şorış İsmail “Geçmişte, halkımızın başına gelen tüm trajedi ve felaketlerde AB üyesi ülkeler bize büyük destek oldular. Şimdi de dünyanın dört bir yanındaki dostlarımız ve Avrupa Birliği'nin Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi ve reform sürecinde bize verdikleri yardım ile desteklerinden büyük memnuniyet duymaktayız” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Bakanlığı'ndaki reform sürecine de değinen İsmail, çalışmalarının amacı ve ilkesinin Peşmerge güçlerini birleştirerek "güçlü bir ulusal ordu" inşa etmek olduğunu söyledi.

Görüşmede AB Erbil İrtibat Bürosu Başkanı Dr. Torkild Byg ise Peşmerge Bakanı'nın reform meselesine yönelik çabalarından övgüyle bahsetti ve şunları dile getirdi:

 "Biz Avrupa Birliği olarak bu önemli ve belirleyici konuda sizi destekleyeceğiz. Kürdistan Bölgesi'nin barışçıl ve istikrarlı bir duruma gelmesini umuyoruz."

Yaklaşık bir buçuk yıldır hükümet çalışmalarını boykot eden Peşmerge Bakanı Şorış İsmail, 27 Kasım tarihinde görevine döndü. İsmail, Peşmerge güçleri ve Kürdistan'ın çıkarlarını korumak için geri geldiğini açıkladı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yönetimi arasında 7 Kasım’da Erbil’de gerçekleştirilen üst düzey toplantının ardından Peşmerge Bakanı Şorış İsmail göreve başladı. 

Temmuz 2021 tarihinde KYB içerisinde yaşanan bazı çelişkiler sonrası hükümet içerisindeki bazı KYB’li bakanlıklarda değişikliğe gidildi.  KYB’nin değişime gitmek istediği bakanlıklardan biri de Peşmerge Bakanı Şorış İsmail’di.  Ancak KDP İsmail’in görevinde kalmasını talep etmişti.