Peşmerge ile Irak askerleri çatışmasından sonra Sudani’den ‘itidal’ çağrısı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani, Peşmerge güçleri ile Irak ordusu birlikleri arasında Mahmur Kampı yakınlarda dün çıkan çatışmanın ardından itidal çağrısında bulundu ve olayı soruşturması için üst düzey bir komiteyi görevlendirdi.

Peşmerge ile Irak askerleri çatışmasından sonra Sudani’den ‘itidal’ çağrısı

Peşmerge güçleri ile Irak ordusu askerleri, PKK’nin yakın zamanda boşalttığı noktaların kontrolü nedeniyle dün öğleden sonra Mahmur Mülteci Kampı yakınlarında çatıştı.

Irak Başbakanı Sudani’nin Askeri Sözcüsü Yehia Resul, Sudani'nin "Olayın ayrıntı şekilde takip ettiğini" belirtti.

Resul, Sudani'nin çatışmanın nedenini ortaya çıkarmak için üst düzey bir komite kurulması emrini verdiğini belirterek, “Başbakan Sudani tüm lider ve komutanlara itidal ve tedbir alma çağrısında bulundu. ‘Büyük bir ihtiyatla hareket edin’ dedi” ifadelerini kullandı.

Yehia Resul’un verdiği bilgiye göre dünkü çatışmada her iki taraftan üç kişi hayatını kaybetti, yedi kişi de yaralandı.

PKK, perşembe günü tüm savaşçılarını Mahmur Kampı’ndan çektiğini ve kontrol noktalarını Irak askerlerine devr ettiğini duyurdu.

Irak ordusu da kampın güvenliğinin sağlanması karşılığında üç kontol noktasının hakimiyetini ele almak istedi. Ancak bu noktalar, Peşmerge ile Irak ordusunun Ninova Müşterek Birliği arasında yapılan güvenlik anlaşması uyarınca Peşmerge güçlerinin yetki alanında bulunuyor.