Peşmerge, kimyasal saldırılara karşı uzman birlik oluşturdu

Kürt halkının tarihinde derin acılara sebep olan ve büyük bir trajedik vaka olarak Kürtlerin hafızasında yer edinen kimyasal saldırılara karşı önemli bir adım atıldı. Kürdistan Peşmerge Bakanlığı bünyesinde, DAİŞ'in kimyasal saldırılarına karşı yeni bir birlik oluşturuldu.

Peşmerge, kimyasal saldırılara karşı uzman birlik oluşturdu

Irak Savunma Bakanlığı koordinasyonu ile 3 ay boyunca Süleymaniye'de kimyasal silah saldırılarına karşı mücadele için eğitilen 80 kişilik Peşmerge birliği, eğitimini tamamladıktan sonra Peşmerge Bakanlığı'ndan sertifikalarını alarak göreve hazır hale geldi. Kimyasal silah uzmanları tarafından eğitilen birlik, savaş cephelerindeki kimyasal saldırılarda Peşmerge güçlerine rehberlik edecek, her türlü kimyasal saldırıya karşı tam teşekkülü olarak görev üstlenecek.

Kimyasal saldırı için eğitilen Peşmerge birliği komutanlarından Serbest Zebari, DAİŞ'in Peşmerge güçlerine karşı defalarca kimyasal silah kullandığının tespit edildiğini, bu açıdan böyle bir birliğin oluşturulmasının şart olduğunu ve bunun hayırlı bir adım olduğunu söyledi.

DAİŞ'in Musul'u işgal etmesi ardından Peşmerge güçlerine katılan ve iki yıldır DAİŞ'e karşı savaşan birlik üyesi bir Peşmerge de birliğin oluşturulması ile ilgili şunları söyledi:

"Vahşi DAİŞ, Peşmerge kardeşlerime karşı defalarca kimyasal silah kullandı. Bu birliğin oluşturulacağını öğrenince mutlu oldum ve katılmak istedim.”

Birlik Peşmergelerinden Ayad Mihemed Ali ise, bu birliğin Kürdistan için bir kalkan olmasını umut ettiğini söyledi. Daha önce Behdinan, Halepçe ve Germiyan mıntıkalarında Kürtlerin başına gelen acı olayların yaşanmaması için bu birliğin umutlarını artırdığını vurgulayan Mihemed Ali, bunun kendileri için övünç kaynağı olduğunu söyledi.

K24