Kürdistani Çalışma İttifakı’ndan HDP’den istifa eden başkana tepki

HDP öncülüğündeki Kürdistani Çalışma İttifakı, daha önce partiden istifa eden Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören’in Belediye Başkan Yardımcısı Yasemin Aygören’i görevden almasını kabul etmediğini ve bu yaklaşımı kınadığını açıkladı.

Kürdistani Çalışma İttifakı’ndan HDP’den istifa eden başkana tepki

Kürdistani Çalışma İttifakı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 29 Mart 2019 yerel seçimler öncesi, farklı parti ve hareketlerden Kürdistani Seçim İttifakı oluşturularak HDP çatısı altında yerel seçimlere girildiği hatırlatıldı.

İttifak adaylarının kazandığı belediye başkanlıklarından birinin de Diyarbakır’ın Dicle ilçesi belediyesi olduğu ve bu göreve Felat Aygören’in seçildiği bilgisine yer verilen açıklamada, Aygören’in, “Kürdistani Seçim İttifakı prensiplerine  aykırı uygulamalar sergilildiği” belirtildi.

Açıklamada, “Önce HDP’den istifa etti, şimdi de ittifakın gereği olarak görev yapan kadın Başkan Yardımcısı Yasemin Üçer’i 31.12.2020 tarihli  yazısı ile, “Belediye Başkan yardımcılığı kadrosuna ihtiyaç duyulmadığı gerekçesi ile  görevden aldı” denildi.

Ortada geçerli bir gerekçe yokken Aygören’in, “Başkan yardımcılığı kadrosuna ihtiyaç duyulmadığı” gerekçesi ile kadın başkan yardımcısını görevden aldığına vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ben yaptım oldu bitti’ anlayışı ile son yıllarda halkımızın kazanımlarına yönelik ‘ben yaptım oldu bitti’ hukuksuzluğuna bir yenisini eklemiş oldu.

Aygören’in görevden aldığı başkan yardımcısı Yasemin Üçer ile birlikte, 29 Mart 2019’da HDP çatısı altında Kürdistani Seçim İttifakı adayları olarak seçime girmiş ve kazanmışlardı. Aygören, şimdi Üçer’i  hukuksuz bir şekilde görevden alırken; hem Kürdistani Seçim İttifakı hukukunu, hem partisi PDK-Bakur aidiyetini, hem de Üçer’in partisi ve aynı zamanda Seçim İttifakının çatı partisi HDP’yi hiçe sayan tavırlar sergilemiştir. Dicle Belediye Başkanı olarak Aygören’in ilk yanlışı, kendi partisinin bile onayını almadan HDP’den istifa etmesiydi, bu fevri davranışını, kadın başkan yardımcısını görevden alarak devam ettirdi. İttifakın prensiplerine aykırı olan  icraatlarını asla kabul etmediğimizi ve bu yaklaşımı kınadığımızı başta Dicle halkı olmak üzere tüm halkımıza duyuruyoruz.”

Açıklamada ayrıca, “Birlik hukukuna aykırı ve halkın iradesini hiçe sayan bu tür yanlış adımların, ulusal birlik çalışmalarımızı etkilemeyeceğini; yaşadığımız olumlu ve olumsuzluklardan çıkaracağımız derslerle ulusal birlik yolunda çalışmalarımızı sürdürmede de kararlı olduğumuzu belirtir ve Ulusal birliğe taktik değil stratejik bakışla ve ayrı partiler olmaktan kaynaklı farklılıklarımız üzerinden ulusal birlik çalışmalarımız sürecektir” denildi.

Kürdistani İttifak Çalışması

HDP öncülüğündeki Kürdistani İttifak Çalışması’nda Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Demokrat Partisi- Kuzey (KDP-Bakur), İnsan ve Özgürlük Partisi, Azadi Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) yer alıyor.