Peşmerge Komutanı: IŞİD yeniden örgütleniyor, bu ciddi bir tehlike!

Peşmerge Bakanı Yadımcısı Serbest Lezgin, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki güvenlik boşluğundan yararlanarak yeniden örgütlendiğini belirterek, “2014’te IŞİD’in ortaya çıkmasına neden olan koşullar hala olduğu gibi kalıyor” dedi.

Peşmerge Komutanı: IŞİD yeniden örgütleniyor, bu ciddi bir tehlike!

Serbest Lezgin, IŞİD’in Irak ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki tartışmalı bölgelerde faaliyetlerini yoğunlaştırdığını söyledi.

Son üç hafta içerisinde örgütün 15 saldırı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Lezgin, “IŞİD Irak ve Suriye’de yeniden örgütleniyor. Örgüte katılımlar sürüyor ve bu hem Kürdistan ve hem de Irak için ciddi bir tehlike” diye konuştu.  

Güvenlik sorunu

Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu arasında gevşek bir koordinasyon olduğunu vurgulayan Serbest Lezgin, “Irak’ta IŞİD’in yeniden güç sahibi olabilmesi için zemin var. 2014’te örgütün ortaya çıkmasına neden olan koşullar hala olduğu gibi kalıyor. Sorunlar çözülmüş değil. Güvenlik boşluğu da bu zemini güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.

Peşmerge Bakanı Yadımcısı Serbest Lezgin, örgüte katılan yabancı üyelerin Suriye’den Irak’a rahatça geçebildiğini, Anbar, Diyala, Mahmur ve Kürdistan Bölgesi yönetiminin idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerdeki hareketlerinin gözle bile görülebildiğini söyledi.  

Lezgin, “Bu bölgelerde askeri elbise giyerek kontrol noktaları kuruyor, insanları kaçırıyor, haraç topluyor ve köylerden gıda temin ediyorlar” dedi.

ABD’nin yardımları

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Peşmerge’ye yardımları hakkında da bilgi veren Serbest Lezgin, “Aylık 20 milyon dolar yardım yapılıyor ve bu yardımlardan 30 bin Peşmerge yani 13 tugay yararlanıyor” bilgisini paylaştı.  

/ Rudaw