Dr. Said Çürükkaya’nın hayatını anlatan kitap Türkiye’de yasaklandı!

Şehit Peşmerge Komutanı Dr. Said Çürükkaya’nın yaşamını konu alan “Dr. Said Dağların Kilidini Kaybettik” romanı yasaklandı.

Dr. Said Çürükkaya’nın hayatını anlatan kitap Türkiye’de yasaklandı!

İstanbul Basın Savcılığı’nın talebi ve İstanbul 2 Nolu Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararıyla Doz Yayınları’ndan çıkan ve yazarlığını Selim Çürükkaya’nın yaptığı “Dr. Said Dağların Kilidini Kaybettik” romanı yasaklandı.

Mahkeme, IŞİD ile savaşta şehit düşen Peşmerge Komutanı Dr. Said Çürükkaya’nın hayatını konu alan kitabın yasaklanmasına, piyasadakilerin toplatılmasına ve yazar Selim Çürükkaya ile Doz Yayınları’na dava açılmasına karar verdi.

Rûdaw’a konuşan Doz Yayınları Genel Yayın Yönetmeni ve Editörü Köroğlu Karaaslan, kitap ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifadeye çağrıldığını söyledi.

Köroğlu Karaaslan, “Terör örgütünü övme, örgüte taraftar kazandırmaya çalışma ve güvenlik gücü mensuplarını hedef gösterme gerekçeleriyle ifadem alındı. Ayrıca Kürtçe ve Türkçe olarak yayımlanan kitabın her baskısı için Doz Yayınlarına 20’şer bin lira para cezası kesildi” dedi.

Mahkemenin 10 gün içinde bu cezanın ödenmemesi halinde ayrıca ceza davası açacağını belirten Köroğlu, “Biz adı geçen örgütü öven bir tavır içinde olmadığımızı, karara itiraz edeceğimizi, kitabın tümü incelemeden bu kararın verildiğini ve yanlış olduğunu söyledik” diye konuştu.

Said Çürükkaya’nın şehadeti

Gönüllü Peşmerge Komutanı ve bomba imha uzmanı Said Çürükkaya, 26 Ekim 2016 Çarşamba günü saat 15.30 sıralarında Başika yakınlarında bulunan Büyük Tishirab köyünde mayın patlaması sonucu ağır yaralandı.

Başkent Erbil’de tedavi altına alınan Çürükkaya, ardından Almanya’ya gönderilmişti.

29 Ekim 2016’da beyin ölümü gerçekleşen Çürükkaya, 30 Ekim’de Almanya’nın Koblenz Hastanesi’nde yaşam savaşını kaybetti.

Dr. Said'in naaşı, başkent Erbil'de düzenlenen törenin ardından memleketi Bingöl'e götürülerek doğduğu köyde toprağa verildi.