"Peşmergeden silahları almaya kimsenin gücü yetmez"

 "Peşmergeden silahları almaya kimsenin gücü yetmez"

Peşmerge Güçleri Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki, Nuri Maliki liderliğindeki Yasa Devleti Grubu yetkililerinden Sami Eskeri’nin “Peşmerge’ye verilen ağır silahlar geri alınmalı” şeklindeki sözlerine sert tepki gösterdi.

Yasa Devleti Grubu yetkililerinden Sami Eskeri, birkaç gün önce Irak medyasına yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, elindeki ağır silahları merkezi hükümete teslim etmeli, bölgesel hükümet ağır silahlara sahip olmamalı” demişti.

Yasa Devleti Grubu yetkilisi Sami Eskeri’ye yanıt veren Peşmerge Güçleri Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki, Peşmerge Güçleri’nin 1991’den beri ağır silahlara sahip olduğunu belirterek “Peşmerge, o silahları kanıyla verdiği mücadeleyle almıştır. O silahları almaya kimsenin gücü yetmez” dedi.

Rudaw’a konuşan Irak Parlamentosu’daki Ahrar Grubu Parlamenteri ve Savunma ve Güvenlik Komisyonu Üyesi Macid Cebar Zure konuyla ilgili şunları belirtti:

“IŞİD savaşı döneminde peşmergeye verilen silahlar, özel yardımlardı ve peşmergenin IŞİD’e karşı mücadelesi içindi. Bundan dolayı o silahların peşmergede kalması doğal. Fakat silahların sayı ve türlerine dair bilgilerin Irak Savunma Bakanlığı’nda olması gerekir.”

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Bakan Yardımcısı Lezgin Serbest ise “peşmergenin IŞİD savaşından sonra söz konusu silahları teslim edeceğine dair bir anlaşma olmadığını” söyledi.