"PKK, Şengal anlaşmasının uygulanmasına engel oluyor"

PKK’nin Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında Şengal’deki durumun normale dönmesi için varılan anlaşmanın uygulanmasına engel olmaya çalıştığı belirtiliyor.

"PKK, Şengal anlaşmasının uygulanmasına engel oluyor"

Şengal anlaşmasının yürürlüğe konması sürecine doğru gidilirken, PKK’nin anlaşmaya engel olmak için silah kullanmak istediği kaydediliyor.

Askeri uzman Muhammed Sabir, PKK’nin Şengal’de Haşdi Şabi’den her türlü destek aldığını söyleyerek, PKK’nin anlaşmanın uygulanmaması için silah kullanması durumunda bunun Irak hükümetinin anlaşmanın yürürlüğe girmesinin karşısında durduğu anlamına geleceğini ifade etti.

Sabir, Haşdi Şabi’nin Bağdat’a bağlı resmi bir güç olduğunu dile getirdi.

Şengal anlaşması Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD gözetiminde imzalanmıştı.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Aras Abdullah ise yaptığı açıklamada, PKK’nin herhangi bir eyleminin olması durumunda Bağdat ve Erbil hükümetlerinin bu ihlalleri raporlayabileceği ve uluslararası toplumun etkisinin söz konusu olacağını belirtti.

PKK’nin anlaşmanın uygulanmasına karşı eylemlerinin terör kapsamında değerlendirileceğini kaydeden Abdullah, PKK’nin resmi bir örgüt olmadığının altını çizdi.

Şengal anlaşmasına göre, kentteki meşru olmayan güçlerin kentten çıkması gerekiyor.

PKK yetkilileri, Şengal’i terk etmeyeceklerini dile getirirken, uluslararası toplumun buna tepkisinin sert olacağı ifade ediliyor.

ŞENGAL ANLAŞMASI’NIN MADDELERİ

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Şengal’deki sorunların çözümüyle ilgili dün Bağdat'ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Toplantıya Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Kürdistan Bölgesi heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katılmıştı.

Öte yandan anlaşma kapsamında Sinun Nahiyesi Eski Müdürü Hıdır Reşo Şengali’nin Şengal’in yeni kaymakamı olarak belirlendiğini açıklanmıştı.

Kaynak / K24