Prof. Dr. Oran: Kürtler Ortadoğu'nun En Önemli Gücü Haline Geliyor

Türk dış politikasını en iyi bilen isimlerden biri olarak anılan ve Kürt sorununu da yakından takip eden Prof. Dr. Baskın Oran, "IŞİD saldırılarıyla birlikte, Kürtler'in kabuklarına bir daha geri dönmeyecek şekilde çıktıklarını” ve Ortadoğu'nun en önemli gücü haline gelmeye başladıklarını belirtti.

Prof. Dr. Oran: Kürtler Ortadoğu'nun En Önemli Gücü Haline Geliyor

Rûdaw'a konuşan Prof. Dr. Oran, Türkiye'nin ırak – Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü konusunda eleştirilen politikasını ve bunun Kürt sorununa olası etkilerini değerlendirdi.

Prof. Dr. Baskın Oran, AK Parti hükümetinin Kürt sorununun çözümü için şimdiye kadar kimsenin yapmadığı bir girişimde bulunduğuna dikkat çekti. Hükümetin, sorunu sadece silahların bırakılması şeklinde değerlendirdiğini belirten Prof. Dr. Oran, şöyle devam etti:

"Devamlı surette konuyu terörün bitmesi bağlamında ele aldı ancak bunun için de hiçbir şey yapmadı. 'Siz silahları bırakın, terörü bırakın. Sonra benim kucağıma gelin' dedi. Oysa Kürtler bugüne kadar sadece silahları sayesinde seslerini duyurabildiler.”

Prof. Dr. Oran, 2 yıldır sorunun çözümü için somut adım atmayan hükümete, Kürtler'in itimat etmesinin çok zor olduğunu belirterek, "Ortadoğu'da IŞİD gibi İslami teröre karşı çıkabilecek tek güç olarak Kürtler görünüyor, Hükümet bu kadar sıkıştığı bir ortamda bile IŞİD'e karşı Kürtler'in silahlandırılmasına karşı çıkıyor. Böyle bir ortamda Kürtler Erdoğan yönetimine nasıl itimat edecek?” diye sordu.

Türk dış politikasının çok önemli çıkmazları olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Oran, şöyle konuştu:

2003'te Kürtler'in Ortadoğu'nun önemli aktörlerinden biri haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Oran, "Şimdi de IŞİD Kürtler'i kabuklarından çıkardı. Kürtler kabuklarına bir daha dönmemek üzere çıktılar. Ortadoğu'nun en önemli gücü haline geliyorlar. Artık Kürtler Erdoğan'ı kullanabilir ama Erdoğan onları kullanamaz.”

Prof. Dr. baskın Oran, 1945 yılında İzmir'de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Akademik hayatına da aynı üniversitede başladı. İki defa askeri müdahale dönemlerinde okuldan uzaklaştırıldı ancak mahkeme kararlarıyla okula tekrar döndü. 1991'de doçent, 1997'de uluslararası ilişkiler alanında profesör oldu. Milliyetçilik, azınlıklar, Türk dış politikası ile din-devlet ilişkileri üzerine çalışmaları var.

Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği ve onun alt komisyonu olan Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Alt Komisyonu Başkanlığı görevlerini de yaptı.


Bir süre Oxford Üniversitesi'nde ders veren Oran'ın Agos ile Radikal gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştır. Prof. Dr. Oran, Kürt sorununun çözümü için oluşturulan "Akil İnsanlar Heyeti” içinde de yer aldı