PYD Eşbaşkanı Hesen: Ulusal birlik şart

PYD Eşbaşkanı Hesen: Ulusal birlik şart

PYD'nin yeni Eşbaşkanı Şahoz Hesen Mezopotamya Ajansına, Batı Kürdistan ve Güney Kürdistan ile ilgili değerlendirme yaptı.

Güney Kürdistan Bölgesi'ndeki referandum ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili olarak, KDP ile YNK'nin ayrı siyaset yürütmelerinin olumlu bir sonuç kazandırmadığını söyledi.

Şahoz Hesen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şengal sınır komşumuz ve her şeyden haberdarız. İki temel güç olan KDP ve YNK ayrı ayrı siyaset üretiyor, ittifaklar geliştiriyor. Buda kazandırmıyor. Doğru olanı referandum dahil tüm güçlerin bir araya gelip strateji belirlemesi, ortak hareket formülü bulması gerekiyordu. Halkın iradesini yansıtan referanduma nerede olursa olsun saygı duyarız. Ancak mevcut parçalı hal ve uygulanan yöntem kabul edilemeyecek sonuçlar doğurdu. Biz önerilerimizi yapmıştık. Bundan sonra yapılması gereken tüm güçlerin oturup birlikte karar gücü oluşturmalarıdır. Halka ortak bir izah yapmaları gerekiyor. Bu birliktelik ve ulusal birlik konusunda üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. İmkan ve olanakları vardır. Kazanımları kaybetmeye başladılar. Bilerek ve birlikte hareket edilmelidir. Irak'la federal bir bağ var. Kazanımların korunması, kaybedilenlerin geri alınması ve Irak ile yeniden çözüm için oturulması için birlikte olmak lazım. Yoksa tek başına bir güç bunu sağlayamaz."

"Biz önemli toprakalrı özgürleştirdik, aynı zamanda Rusya, İran, rejim ve Türk ordusu topraklarımıza girdi"

Kuzey Suriye'de tarihi gelişmelerin yaşandığını, DAİŞ'in başkenti Rakka'nın özgürleştirildiğini, Dêra Zor kırsalında önemli toprakların özgürleştirildiği, bu başarıları dünyada dikkatle izlendiğini vurgulayan Hesen, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda Rusya, İran, rejim ittifakı ile Türk Ordusu topraklarımıza girdi. Bu önemli bir çelişkidir. Sürekli topraklarımızı taciz ediyor. Bilinmelidir ki direnişle elde ettiğimiz kazanımları bırakmayacak, tehditler karşısında geri adım atmayacağız. Doğru olan Suriye'de siyasi çözümün gerçekleşmesidir.

Bu çözümde federal ve demokratik olmazsa Türkiye Devleti'nin amacı Kuzey Suriye topraklarını işgal etmektir. Bu anlamda sahadaki askeri ve siyasi kazanımlar önemlidir. Bunların karşısında saldırganlık ve bozgunculukta var, ancak karşılığında direniş iradesi de var. Önemli olan söz konusu güçlerin Kuzey Suriye topraklarının hangi bedellerle özgürleştiğini görmeleridir."

"Türkiye Kuzey Suriye'ye düşmanca bakıyor"

Türkiye siyasetçilerini Kuzey Suriye'ye bakışının düşmanca olduğunu ifade eden Hesen, "Bu düşmanlık ve saldırganlığını sahada gerçekleştirmek için Rusya ve ABD ile ilişkileri var. Biz bunların bir kısmından haberdarız, ancak hepsine hakim değiliz. Minbic'ın ötesinde sahada Ruslar var. Dêra Zor'da uluslararası koalisyon ile devam eden bir operasyon var. Kısa süre sonra tamamlanacaktır. ABD ve Rusya sahanın etkin aktörleridir. Önemli olan Rusya, ABD'nin üsten yaptıkları görüşmeler ile Suriye'ye çözüm aramaları değildir. Doğru olan Suriye sahasındaki güçlerle, Kuzey Suriye de dahil oturarak soruna siyasi çözüm bulmaktır. Bu Cenevre mi olur Astana mı olur neresi olursa olsun siyasi çözümlerin tartışılması gerek. DAİŞ'in Rakka'dan da sökülmesi ile gelinen aşamada bu siyasi çözüm sağlanmaz ise, sahadaki askeri güçlerin karşı karşıya gelme tehlikesi vardır. Biz herkesin bunu gördüğünü biliyoruz, ancak her ne kadar az sayıda açıklamalar yapılsa da artık adım atma zamanının geldiğini söylüyoruz" diye konuştu.