‘PYD ile ENKS anlaşırsa Şam ve Kürtlerin ilişkileri değişebilir’

‘PYD ile ENKS anlaşırsa Şam ve Kürtlerin ilişkileri değişebilir’

Dünyanın bir numaralı gündemi koronavirüs olsa da Ortadoğu’da sıcak gelişmeler yaşanıyor. Libya’da Türkiye’nin destek verdiği Sarraj hükümetiyle karşı cephede yer alan Hafter güçleri arasında gerginlik artmış durumda. Bu da bölgede Hafter güçlerini destekleyen Rusya ile Türkiye’yi karşı karşıya getirdi. Rusya’nın artık açıktan destek vermeye başladığı Libya denkleminde önümüzdeki günlerde sıcak gelişmeler yaşanacağı belirtiliyor. Libya’daki mevcut pozisyonlar Suriye’deki dengeleri de yakından etkiliyor.

Evrensel yazarı Hediye Levent de bugünkü yazısında bölgedeki son durumu mercek altına alıyor ve “İdlib’e yönelik yeni bir Rusya destekli askeî operasyonun hazırlıkları sürüyor. Türkiye ve Rusya’nın Libya’da yaşadığı çekişme ve görüş farklılıkları göz önüne alındığında İdlib’e yönelik bir askerî operasyon hamlesinin önümüzdeki birkaç ay içinde başlaması olası. Suriye’nin kuzeyinde ısınmaya başlayan ikinci dosya da Fırat’ın doğusu” diyor.

Suriye’nin kuzeyindeki modelin bekasının belirsiz olduğunu belirten Levent, şunları söylüyor:“Şam ve Kürtler arasındaki görüşmelerde müzakere edilen net bir yönetim modeli yok. Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte Şam o bölgeleri geri almak için baskıyı artırmak üzere her yolu deniyor ve deneyecek. Rusya da ABD’nin, IŞİD ile mücadele gerekçesi ortadan kalkmaya başladıktan sonra hâlâ Suriye’nin kuzeyinde varlık göstermesinden rahatsız. Yaz aylarından itibaren dikkatlerin bu süreçlere çevrilmesi ve bu durumun da Fırat’ın doğusundaki yönetim modelinin bekasını ve ona bağlı olarak ABD’nin pozisyonunu etkilemesi mümkün.”

Rojava'da Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) dahil 25 siyasi parti ve hareketi kapsayan bir çatı yapı kurulması Suriyeli Kürtlerin birliği açısından da umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.

Hediye Levent, çatı yapı oluşturulmasının ardından ikinci aşamanın PYD ve ENKS’nin de dahil olduğu bir siyasi mekanizma oluşturmak olduğuna dikkat çekiyor. 

Levent, “İkinci aşamanın Türkiye’ye, Rusya’ya rağmen başarılı olması halinde Şam ile Kürtlerin görüşmelerinin seyri tamamen değişebilir” diyor.