Rusya: ABD’nin Suriye’den çekildiğine dair somut adımlar görmüyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Rusya: ABD’nin Suriye’den çekildiğine dair somut adımlar görmüyoruz

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı kritik görüşme öncesi, Rusya’dan ABD’nin Suriye’den çekilmesiyle ilgili bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharva, ABD’nin Suriye’den çekildiğine dair somut önlemlerin henüz görmediklerini söyledi.

"İdlib Nusra’nın kontrolü altında"

İdlib’deki El Nusra kontrolü hakkında da uyarıda bulunan Zaharva, "İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesindeki durum hızla kötüleşiyor. İdlib neredeyse tamamen Nusra’nın kontrolü altında. Devam eden provokasyonlar sivillere, Suriye’nin askeri personeline ve Rusya’nın Hmeymim Hava Üssü’ne bir tehdit yöneltiyor.” ifadelerini kullandı.

İdlib'de ne oldu?

Türkiye ile Rusya arasında Eylül 2018’de yapılan anlaşma, Suriye ordusunun İdlib’e askeri harekâttan vazgeçmesi karşılığında bir güvenli bölge oluşturulmasını ve militanların buradan çekilmesini öngörüyordu. Rusya Suriye ordusuna, Türkiye de silahlı militanlara garantör olmuştu.

Ancak 2019’un ilk günlerinde, cihatçı El Nusra ile bölgedeki Türkiye yanlısı silahlı gruplar arasında çatışma çıkmış, bir haftadan uzun süre devam eden çatışmalar sonrasında İdlib’de kontrol El Nusra’ya devredilmişti.

Rus basını: Ankara Minbic'deki çıkarları karşılığında İdlib'in Şam kontrolüne geçmesine razı olabilir

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün bir araya gelecek. Kommersant gazetesi bu toplantıda Erdoğan'ın İdlib konusunda taviz verebileceğini ve şehrin Suriye'nin kontrolüne geçmesine razı olabileceğini iddia etti.

Rusya ve Türkiye başkanlarının bugün Moskova'da yapacakları görüşmeyi ele alan Kommersant, Ankara'nın Minbic’deki çıkarları karşılığında İdlib'in Şam'ın kontrolüne geçmesine razı olabileceği iddiasına yer verdi.