Rusya: Türkiye’nin itirazları Suriye’de süreci engelleyemez

Kremlin Sözcüsü, Türkiye’nin PYD’nin katılımına itiraz etmesine karşın Suriye’de barış kongresinin gerçekleştirileceğini açıkladı

Rusya: Türkiye’nin itirazları Suriye’de süreci engelleyemez

Kremlin Sözcüsü, Türkiye’nin PYD’nin katılımına itiraz etmesine karşın Suriye’de barış kongresinin gerçekleştirileceğini açıkladı

Moskova yönetimi, Suriye ile ilgili düzenleyeceği barış kongresine Kürt grupların katılmasına Türkiye’nin itiraz etmesinin, altı buçuk yıldır iç savaşın devam ettiği ülkede siyasi süreci sağlayacak kongrenin toplanmasına engel olmayacağını söyledi.

Soçi’de Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımıyla düzenlenen mini zirve sonrası bugün basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Türk ortaklarımızın kendi ulusal güvenliklerine tehdit oluşturan güçler konusunda bazı çekincelerinin olduğunun farkındayız, ancak bu durum bu işlerin hayata geçirilmesine engel oluşturmuyor. Kongreye katılacaklarda mutabık olmak ve listeleri belirlemek için hummalı bir çalışma bizi bekliyor” şeklinde konuştu.

Barış kongresinin “yakın bir gelecekte” toplanacağını kaydeden Peskov, kesin bir tarih belirtmedi.

Çarşamba günü Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye’deki savaşı bitirmek için ülkenin tüm toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması için mutabık kaldıklarını açıklamıştı.

Ancak Erdoğan, “Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir” ifadesini kullanarak Demokratik Birlik Partisi PYD’nin katılımına itirazlarını dile getirmişti.