Seçim sandıkları neden taşınıyor?

Kurdistan 24'te Cesim İlhan imzasıyla yayınlanan haberde 31 Mart 2019 seçimleri kapsamında bazı Kürt kentlerinde sandıkların taşınması konusu ele alındı.

Seçim sandıkları neden taşınıyor?

Kurdistan 24'te Cesim İlhan imzasıyla yayınlanan haberde 31 Mart 2019 seçimleri kapsamında bazı Kürt kentlerinde sandıkların taşınması konusu ele alındı:

Türkiye’de 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlerden önce bazı Kürt kentleri yeniden sandıkların taşınmasıyla gündemde.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 14 ildeki sandıkların birleştirilmesini ve taşınmasını kararlaştırdı. 24 Haziran’da gerçekleşen milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçiminde olduğu gibi 31 Mart yerel seçimleri için de Kürt kentlerinde çok sayıda sandık “güvenlik” gerekçesiyle taşınacak.

YSK geçen hafta aldığı bir kararla bölgedeki valiler ile il seçim kurullarından gelen sandık birleştirme ve taşıma isteklerini karara bağladı. “Terör nedeniyle seçim güvenliğinin sağlanamayacağı” gerekçesine dayanan başvurular üzerine YSK, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Van ve Dersim’deki çok sayıdaki sandığın taşınmasına karar verdi.

YSK’nın kararına göre, Dersim’de sadece bir mahalle hariç şehrin tamamında sandıklar taşınıyor.

YSK, 25 Haziran Genel Seçimlerde de bölgede ve Kürt kentlerinde 19 kent ve onlarca ilçede, 144 bin seçmenin bağlı bulunduğu sandıkların güvenlik gerekçesiyle taşınmasına karar vermişti.

K24’e konuşan HDP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, YSK’nın bu kararının hedefinde HDP’nin oylarının olduğunu ifade ederek tepki gösterdi.

Güvenlik gerekçesiyle insanların özgürce oy kullanmasına izin vermediklerini belirten Tiryaki, “Bu aynı zamanda devletin ‘biz burada güvenliği sağlayamıyoruz’ itirafının da kanıtıdır” dedi.

Tiryaki, kurulun bu kararlarla seçim güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü, sandık taşıma kararının hedefinin HDP’nin oyları olduğunu söyledi.

Tiryaki, “En demokratik, en özgür, en serbest ortam insanların kendi yaşadıkları yer ve kendilerine en yakın mahalledeki sandıkta oy kullanmasıdır, biz de bunu savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kararın uygulanış biçimi

YSK’nın almış olduğu bu karar daha önceki seçimlerde hane sayısının az olduğu, birbirine yakın ve dağınık olan bazı Kürt kent, ilçe ve köylerinde seçim zamanında oy kullanılmasına kolaylık sağlanması gerekçesiyle alınmıştı.

1 Kasım 2015 seçimlerden önce bölgedeki kaymakamlıklar, valilikler, emniyet ve jandarma komutanlıkları ilçe ve Yüksek Seçim Kurumlarına başvurarak güvenlik gerekçesiyle bazı yerlerin sandıklarının başka yerlere taşımasını istedi. Fakat YSK bu başvuruları ret etti. 15 Temmuz darbe girişimden sonra ise KHK ile sandıkların taşınması yasal olarak kabul edildi ve 25 Haziran seçimlerinde önce YSK güvenlik gerekçesiyle sandıkların taşınmasıyla ilgili karar verdi.