Seçimlere ortak katılmak amacıyla Kürt partilerin ittifak arayışında son durum

PAK, Azadi Hareketi, KDP-Bakur, Hak-Par, PSK ve KDP-T arasında, seçim sürecinde izlenecek olan yol haritası ve ittifak çalışmakları hakkında yapılan görüşmelerde sona gelindiği ve en kısa zamanda sonuçların kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.

Seçimlere ortak katılmak amacıyla Kürt partilerin ittifak arayışında son durum

PAK, Azadi Hareketi, KDP-Bakur, Hak-Par, PSK ve KDP-T arasında, seçim sürecinde izlenecek olan yol haritası ve ittifak çalışmakları hakkında yapılan görüşmelerde sona gelindiği ve  en kısa zamanda sonuçların kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.

Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokrat Partisi –Bakur (KDP-Bakur), Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par), Kürdistan Demokrat Partisi - Türkiye (KDP-T) ve Kürdistan Sosyalist Partisi’nin (PSK) Türkiye’deki seçimlere ortak katılmak amacıyla yaklaşık 2 aydır bir dizi görüşme gerçekleştiriyor.

 

Dün de Diyarbakır’da bir araya gelen 6 parti ve hareketin yöneticileri, son durumu değerlendirdi.

 

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Milli demokratik bir seçim ittifakının oluşturulması için 6 parti ve hareket arasında sürdürülen görüşmeler sona doğru yaklaşmaktadır” dedi.

 

Mustafa Özçelik, açıklamasında şunlara yer verdi:

 

“Kürtlerin millet ve Kürdistan’ın ülke olarak varlığını, ana dille eğitim hakkı başta olmak üzere asgari ulusal demokratik haklarını içeren bir mutabakat metni ve seçimlerde izlenecek yol haritası üzerinde görüşmelerimiz sürmektedir.

 

Bu 6 parti ve hareketin içinden siyasi prensipler ve izlenecek yol haritası konusunda anlaşanlar öncelikle kamuoyuna bu ittifaklarını en kısa zamanda açıklayacak ve Kürtlerin millet ve Kürdistan’ın ülke olarak varlığını, ana dille eğitim hakkı başta olmak üzere asgari ulusal demokratik haklarını esas alan siyasi prensipler temelinde en geniş siyasal ve toplumsal kesimlerle görüşmelere başlayacaklardır.

 

Milli demokratik bir seçim ittifakı için bu 6 partiden hangileri anlaşmaya varırlarsa, mutabık kalınan siyasal prensiplere bağlılık bilinciyle , kendi dışımızdaki en geniş siyasal kesimlerle yapacağımız görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak durumu yeniden değerlendirerek seçimlere hangi şekilde katılacağımıza karar vereceğiz.”

 

 

Bu 6 parti ve hareketin dışında şu ana kadar, seçim ittifakı için herhangi bir parti ile bir görüşme ya da anlaşma sağlanmadığını belirten Özçelik, “Bu konuda tarafımızdan yapılmayan herhangi bir açıklama ya da bilgilendirmenin kamuoyu tarafından dikkate alınmamasını önemle rica ederiz” ifadelerini kullandı.

 

 

24 Haziran’a ilk boykot

 

Öte yandan Yusuf Ziya öncülüğündeki KDP-Bakur ise 24 Haziran’da yapılacak olan seçimler için boykot çağrısında bulundu.

 

KDP-Bakur tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Kürtlerin devleti olmadığı ve bu yüzden seçimlere katılmanın Kürtlerin işi olmadığı” belirtildi.

 

Buna rağmen Türkiye’deki seçimlerin “ulusal kurtuluş için” fırsat olarak değerlendirilebileceğine yer verilen açıklamada, “Kür siyasi taraflar kendi kaderini tayin hakkı temelinde ittifak olup 24 Haziran seçimlerinin boykot edilmesi için propaganda çalışmalarına başlayabilir” denildi. 

 

Açıklamanın sonunda, “Bu çalışma Kürdistan halkının ulusal uyanışına hizmet edecek ve boykot oranının büyüklüğü Kürdistan halkının iradesini açık bir şekilde görülmesini sağlıyacakatır” ifadelerine yer verildi.