Sefin Dizayi: Kürdistan Bölgesi, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin çekilmesini desteklemiyor

Kürdistan Bölgesi Dış ilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, IŞİD’in yeniden ortaya çıkması tehlikesinin devam ettiğini belirterek, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin çekilmesinin iyi bir seçenek olmadığını söyledi.

Sefin Dizayi: Kürdistan Bölgesi, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin çekilmesini desteklemiyor

Rûdaw’a konuşan Dış ilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, “Irak hala istikrarsızlığın pençesinden kurtulamadı. Ülkelerin Irak’ın içişlerine karşıması da gözle görülür bir tehdit olarak devam ediyor. Bunlar dışında bu ülke (Irak) geçmişte çok sayıda can kaybı ve maddi zararlara neden olan olayların tekrarlanmasını önleyecek donanımlı bir askeri güce sahip değildir” dedi.

"Büyük bir güvenlik zafiyeti var"

ABD güçlerinin 2011 yılında Irak’tan çekilmesinin ardından 2014’te IŞİD’in ortaya çıktığını anımsatan Dizayi, “2014’te bu ülkede nasıl bir felaket yaşandığını gördük. IŞİD ülkenin üçte birini işgal etti ve binlerce insan öldü. Bu nedenle bu olayların tekrarlanma olasılığı hala devam ediyor. Bu nedenle Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak’ta kalmaları çok önemlidir. Çünkü ülkede büyük bir güvenlik zafiyeti var, bununla birlikte Peşmerge ile Irak güçleri arasında büyük bir güvenlik boşluğu var. IŞİD’te bu zafiyetten yararlanarak saldırılar gerçekleştiriyor” diye konuştu.

ABD ile Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin çekilmesinin büyük bir hata olduğunu belirten Dizayi, “Çünkü şimdi IŞİD güçlenerek saldırılarını artırıyor. Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin çekilmesiyle saldırılar artacak ve tehdit düzeyinin artacağı anlamına geliyor” diye uyardı.

Kürdistan Bölgesi çekilmeyi desteklemiyor

Dizayi, Irak’taki istikrarsızlığın devam etmesi ve illegal grupların varlığı ve IŞİD’in yeniden güçlenmesi sebeplerinden dolayı Kürdistan Bölgesi’nin Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin çekilmesini desteklemediğinin altını çizdi.

Kudus Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ile Heşdi Şabi üst düzey yetkililerinden biri olan Ebu Mehdi Mühendis’in Bağdat’ta öldürülmesinin ardından Irak’ta ABD ve Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin konuşlu olduğu askeri üslere havadan ve karadan sık sık saldırı düzenleniyor.

Erbil'e yönelik saldırılar

Erbil’e yönelik saldırıların şu ana kadar can kaybına neden olmasa da rahatsız edici olduğunu söyleyen Dizayi, “ABD ve Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin söz konusu saldırıları durdurması için biran önce harekete geçmeli” diye konuştu.

Irak'taki ABD askerlerinin ülkeden çekilmesinin ele alınacağı, ABD ve Irak arasındaki "4. Stratejik Diyalog" görüşmeleri kapsamında Washington’a giden Irak Başbakanı Mustafa Kazımi AP ile yaptığı röportajda Irak topraklarında herhangi bir yabancı savaşçı gücün varlığına ihtiyacı duyulmadığını belirtmişti.

(Rudaw)