Fırat'ın Doğusu'nda hava sahası Türkiye'ye kapatıldı

CNN'in ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Jennifer Hansler, ABD'nin Fırat'ın doğusunda hava sahasını Türkiye'ye kapattığını aktarırken, üst düzey bir yetkilinin şunları söylediğini belirtti: 

Fırat'ın Doğusu'nda hava sahası Türkiye'ye kapatıldı

ABD'nin, Fırat'ın Doğusunda hava sahasını Türkiye'ye kapattığı dile getirildi.

CNN'in ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Jennifer Hansler, ABD'nin Fırat'ın doğusunda hava sahasını Türkiye'ye kapattığını aktarırken, üst düzey bir yetkilinin şunları söylediğini belirtti: 

"Suriye'nin kuzeydoğusunda (Fırat'ın doğusu) hava sahasını kontrol ediyoruz, Türkiye'ye hava sahasını kapattık. Yakın bir tarihte bunu değiştirmeye niyetimiz yok."

Pentagon sözcüsü: Türkiye'ye keşif bilgileri verilmeyecek

Pentagon'dan yapılan bir başka açıklamada ise Türkiye'nin, Suriye'de Hava Görev Emri'nden çıkarıldığı dile getirildi ve Türkiye'nin koordinasyonsuz uçması imkansız hale geldiği vurgulandı.

Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason, “Türkiye, Birleşik Hava Operasyonu Merkezi tarafından Hava Görev Emri’nden çıkarıldı, Türkiye’ye keşif ve gözlem verilerinin sağlanması durduruldu” dedi.

“Bunun hava sahasını Türkiye’ye kapatmak anlamına gelip gelmediği”ne ilişkin soruya Gleason, “Teknik olarak bu anlama gelmese de bir hava unsuru Hava Görev Emri’nden çıkarıldığında söz konusu bölgede koordinasyonsuz uçması neredeyse imkansız hale geliyor” yanıtını verdi.

Hava sahasını biz kontrol ediyoruz

CNN International’ın ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Jennifer Hansler’a konuşan bir yetkili, Suriye’nin kuzeydoğusunun hava sahasının Türkiye’ye kapatıldığını söyledi.

Yetkili, “Türkiye’nin havadaki katılımına son verdik. Şu an Suriye’nin kuzeydoğusunda hava sahasını biz kontrol ediyoruz. Yakın gelecekte bunu değiştirme niyetimiz yok” dedi.

Trump, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenleyeceği harekata karşı çıkıyor

Bloomberg'in ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Nicholas Wadhams, bakanlık tarafından muhabirlere verilen bilgilere göre, Suriye'den çekilen asker sayısının brifing odasındaki insan sayısından (26) daha az olduğunu söyledi.

Wadhams'ın aktardığına göre üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Suriye'den çekilmenin ABD'nin bölgedeki pozisyonunda olan değişikliği yansıtmadığını söyledi. Yetkiliye göre Trump, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenleyeceği harekata karşı çıkıyor. Yetkili, bu açıklamaların Türkiye saldırırsa ABD askerlerinin zarar görmemesi ve ABD'nin asker varlığıyla Türkiye'nin olası bir harekatına destek vermemesini sağlamak için yapıldığını belirtti.

Yetkili, ABD'nin önceliğinin Mike Pompeo'nun Ocak ayında söylediği "Türklerin Kürtleri katletmemesini sağlamanın önemi" sözlerinden farklı olmadığını söyledi. Ancak ABD'nin Pompeo'nun bu açıklamasını nasıl uygulayacağına ilişkin bilgi verilmedi.