Sudani, Anthony Blinken ve Lloyd Austin ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani, ABD ve Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin güvenliği konusunda güvence verdi.

Sudani, Anthony Blinken ve Lloyd Austin ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Irak Başbakanı Sudani’yi telefonla arayarak Gazze’deki çatışmaların yanı sıra Irak’taki Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin temsilcilerinin korunması konularını değerlendirdi.

Irak Başbakanlık Medya Ofisi’nden yapılan açıklamada, Sudani'nin ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile telefon görüşmesi yaptığını, görüşmede Filistin halkının durumu, Gazze Şeridi'nde artan gerilim ve kötüleşen insani durumun ele alındığı belirtildi.

"Halkın insani ihtiyaçlarının karşılanması için gereken gıda, su, tıbbi bakım ve diğer yardımlara sürekli ve güvenli erişimin sağlanması için koordinasyonun önemine” atıfta bulunan taraflar, bölgede istikrarın sağlanması için ortak çabaların koordine edilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Sudani ve Blinken, her iki ülkenin "Irak ile ABD arasında imzalanan Stratejik Çerçeve Anlaşmasında yer alan ilkelere uygun olarak ortaklıklarını güçlendirmeye devam etme" konusundaki kararlılığını yeniledi.

Sudani, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Telefon görüşmesinde Irak'ta terörle mücadele için askeri danışmanlar ile uluslararası koalisyon misyonlarının varlığı ve terörle mücadelenin desteklenmesi konuşuldu.

Başbakan Sudani, Irak'ın ülkede faaliyet gösteren askeri danışmanları ve diplomatik misyonları koruma konusundaki kararlılığının teyit etti.

İsrail-Hamas çatışmalarının başlamasından sonra ABD güçleriyle Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin konuşlandığı Anbar’daki Ayn-Esed Hava üssüne 3 kez saldırı düzenlenmişti.

Irak Başbakanı Sudani, Irak'ta bulunan Uluslararası Koalisyon Güçleri’ne yönelik saldırıları gerçekleştirenlere karşı hukuki sürecin başlatılması gerektiğinin talimatını vermişti. Bu çerçevede tüm güvenlik birimlerine görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunmuştu. /Rudaw