Sudani, askerlere Kerkük'ün Newroz Mahallesi’nden çekilme emri verdi

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, "Irak Başbakanı, askerlere Kerkük'ün Newroz Mahallesi’nden çekilme emri verdi” dedi.

Sudani, askerlere Kerkük'ün Newroz Mahallesi’nden çekilme emri verdi

Şaxewan Abdullah Kerkük'te dün Irak güvenlik güçlerinin, çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı mahalleye giderek vatandaşlardan oturdukları 122 evi boşaltmalarıni istemeleri hakkında açıklamada bulundu.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Abdullah, "Dün Kerkük'ün Newroz Mahallesi sakinleri bize askerlerin kendilerine saldırdığını ve evlerini terk etmelerini istediklerini söyledi. Irak Başbakanı Muhammad Şiya Sudani ile konuştum, o da İçişleri Bakanlığı'na askerlerin Newroz Mahallesi’nden çekilmesi talimatını verdi” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Irak askerleri dün Kerkük'ün Newroz Mahallesinde kapı kapı dolaşarak, 122 mahalle sakinine "Evlerinizden çıkın” dedi.

Irak ordusu vatandaşların evlerinin bulunduğu mahallenin Irak Savunma Bakanlığı'na ait olduğunu iddia etti. Mahalle sakinleri ise iddianın gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Mesele başka" diyor.

Kürdistan Bölgesi’nde 2017’de yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Irak ordusu ve Heşti Şabi güçlerinin Kerkük’e girmesi ve Kürt güçlerinin çekilmesinin ardından Irak ordusu Newroz Mahallesi’ndeki Kürtlere evlerini boşaltmaları için baskı yapıyor./Rudaw