Sudani: İran veya Türkiye’den Irak’a saldırı kabul edilemez

Irak Başbakanı Sudani, İran veya Türkiye’den Irak’ın herhangi bir yerine saldırı yapılmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.

Sudani: İran veya Türkiye’den Irak’a saldırı kabul edilemez

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Almanya ziyareti kapsamında, Deutsche Welle (DW) kanalına bir röportaj verdi.

Irak Başbakanı Medya Ofisi’nden Sudani’nin röportajına yönelik yapılan açıklamada, “İster İran'dan ister Türkiye'den olsun, Irak'ın herhangi bir yerine herhangi bir saldırı kabul edilemez” açıklamasına yer verildi.

Sudani, Türkiye ve İran’ın son zamanlarda Irak’a yönelik askeri girişimlerini reddettiklerini vurgulayarak “Son dönemde sınır bölgelerinde meydana gelen saldırıları resmi bir ret pozisyonuyla karşıladık. Aynı zamanda da farklı ilişkiler ve ortak çıkarlara sahip olduğumuz bu ülkelerle diyaloğu sürdürme konusunda da istekliydik” ifadelerini kullandı.

Sınır bölgelerinde tedbirler almaya başladıklarını aktaran Sudani, “Bu bölgelerde zaman zaman İran'a veya Türkiye'ye şiddet eylemleri gerçekleştirmek için giren gruplar var” dedi.

“Türkiye ile dini, kültürel ve sosyal ortak noktalarımız var” diyen Sudani “Ama bu ilişkiyi ortak çıkarlar çerçevesinde ayarlamak ve iç işlerine karışmamak şu anda yürürlükte olan bağlamdır” diye belirtti.

Komşu ülkelerin çeşitli yerlerinden kaçakçılık faaliyetleri tespit ettiklerini dile getiren Irak Başbakanı, “Irak güvenlik servisleri, öncelikle teröristlerin sızmasını ve uyuşturucu faaliyetinin büyümesini önlemek için Irak sınırlarına odaklandı” şeklinde konuştu.

Komşu ülkelerin birbirinin iç işlerine karışmaması gerektiğini vurgulayan Sudani, “Hükümet olarak bizim açımızdan en doğru yaklaşım, Irak ve komşu ülkeler arasında karşılıklı saygı, ortak çıkarlar ve iç işlerine karışmama ilkesine göre dengeli ilişkiler kurmaktır” diye belirtti.  

Yolsuzluğa dikkat çeken Sudani, yolsuzluğun Irak’taki genel planları aksattığını ve ilerlemenin önüne geçtiğini kaydederek “Hükümet yolsuzlukla mücadele etme noktasında nettir” dedi.

Almanya ile güvenlik alanındaki iş birliğini geliştirmeye hevesli olduklarını ifade eden Sudani, “Terörle mücadele, bu iletişim ve iş birliğinin devamını gerektirmektedir” diye konuştu.