Irak'tan Türkiye sınırına askeri sevkıyat

Irak'tan Türkiye sınırına askeri sevkıyat

Türkiye'ye ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Erbil’in Soran ilçesine bağlı Sidekan kasabasında düzenlediği saldırının ardından Irak Sınır Muhafız Güçleri’nden sınıra çok sayıda askeri güç sevkıyatı yapıldı.

Rûdaw’a açıklama yapan Sidekan Nahiyesi Sorumlusu İhsan Çelebi, “Son iki günde çok sayıda Irak Sınır Muhafız Güçleri sınıra sevk edildi. Bölgede 6 güvenlik noktası oluşturmak amaçlı söz konusu güç bölgeye sevk edildi. Kalereş, Berbizin, Geruy Zen, Kuti Hecer ve Goşine bölgelerinde askeri noktaların kurulması bekleniyor. Ancak bazı bölgelerde PKK askeri üslerin kurulmasına karşı çıkıyor” dedi.

Peşmerge Güçleri’nin sınıra sevk edilip edilmemesine ilişkin açıklama yapan Çelebi, Peşmerge’nin sınıra sevk edilmediğini bölgedeki Iraklı askerlerinin sayısıda 500’e yakın olduğunu belirtti.

Önceki gece Soran ilçesi sınırlarında PKK ile Irak Sınır Muahfızları arasında kısa süreli çatışma yaşanmıştı.

Ardından tansiyonu düşürmek için bölgeye giden Irak Sınır Muhafızları komutanları, PKK’lilerle görüştükleri sırada, TSK’ya ait SİHA’lar tarafından bombalanmıştı.

Bombardımdan Irak Sınır Muhafızları (IBP) 2’inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2’inci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybederken Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan ve bir asker de yaralandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 17 Haziran’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin bölgesinde “Pençe-Kaplan” adıyla operasyon başlatmıştı. Operasyon kapsamında sınırdan 15 kilometre kadar içeri gelen TSK unsurları birçok tepede üstlenmiş durumda.

TSK’ya ait savaş uçakları ve SİHA’lar bu süreçte ayrıca Haftanin, Metina, Gare, Zap, Avaşin, Hakurk, Kandil ve Süleymaniye kırsalında birçok defa hava saldırısı düzenledi.

Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladize kasabasında gerçekleştirilen ve 3 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan bombardımanın ardından 1 Temmuz’da Irak Sınır Muhafızları, Zaho sınırındaki Kela Şabanike, Siyare Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlandı.

Irak Sınır Muhafızları sınır bölgelerinde çatışmaların sivillere zarar vermesini önlemek amacıyla Metina ve Sidekan bölgelerine de güç gönderdi. 

Operasyonların başlangınından bu yana Türkiye ilk defa Irak ordusu mensuplarını hedef aldı.

Irak Sınır Muhafızları’na yönelik saldırıya tepki gösteren Bağdat bunu "Türkiye'nin drone aracılığıyla yaptığı açık bir saldırı" şeklinde değerlendirdi.

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk ordusunun Irak toprakları içerisindeki ihlalleri, Irak'ın egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir, kınıyoruz ve Ankara'yı tüm askeri operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklama ile, Sınır Muhafızlarını hedef alan saldırıyı kınanırken, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yarın Bağdat'a düzenleyeceği ziyaretin iptal etti.

"Türkiye'nin mütekerrir askeri ihlalleri Irak egemenliğini, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler sözleşmesini ihlal etmektedir" denilen açıklamada, Irak topraklarına giren Türk kuvvetlerininin geri çekmesi talep edildi.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ne protesto notası verileceği belirtilen açıklamada, "Türkiye'nin ihlallerine karşı açık ve birden fazla seçeneğimiz bulunuyor" denildi.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz