Suriye ordusu ilerliyor, siviller kaçıyor

Suriye ordusu ilerliyor, siviller kaçıyor

İran Devrim Muhafızlarına bağlı gruplar ve Rusya’nın desteğiyle İdlib’teki el-Kaide bağlantılı örgütlere yönelik saldırı başlatan Suriye ordu birliklerinin ilerlemesi devam ederken, yaklaşık 40 Bin kişinin se kaçarak Türkiye sınırında birikmeye başladığı bildiriliyor.

20 Aralık’ta Rus hava hava kuvvetlerinin desteğiyle İdlib’te ilerleyen Suriye ordu birlikleri, 20 Aralık’ta başlattıkları operasyonla aralarında Türkiye’ye ait gözlem noktalarının da olduğu 35 yerleşim merkezinde denetimi sağlarken,  Birleşmiş Milletler (BM) mülteci sorunu ve sivil kayıplardaki artış nedeniyle yaptığı çağrı ile Suriye’nin İdlib vilayetindeki çatışmaların derhal durdurulmasını talep etti.

Hayat Tahrir el Şam, Hurras Al Din, Nureddin Zengi gibi çoğunluğu El-Kaide bağlantılı örgütlerin denetiminde bulunan Suriye’nin İdlib vilayetine yönelik Rus hava kuvvetlerinin desteği ile 4 gün önce başlatılan operasyon sonrası yaklaşık 40 Bin kişinin Türkiye sınırına doğru yığıldığı bildiriliyor.

Suriye İç Savaşı’nın çıktığı 2011 yılından bu yana 400 Bin kadar sivilin yerleşmesi ardından nüfusu 4 Milyonu geçen bölgeye yönelik Suriye ordusunun operasyon başlatmasının ardından, olası bir mülteci krizi ile karşı karşıya kalan Türkiye, konuyu görüşmek üzere Moskova’ya acilen bir heyet gönderdi.

Türkiye tarafından gönderilen heyetin yaptığı görüşmeler hakkında somut bir gelişme yaşanmadığı ve Türkiye ile Rusya arasında konuyla ilgili bir fikir birliğine ise henüz varılmadığı belirtilmekte.

İdlib'de Suriye rejimine karşı savaşan cihatçı grupların bazıları ile ilişkileri bulunan Ankara’nın, Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafında bir güvenlik koridoru oluşturarak, buraya Türkiye'de yaşayan 3.7 Milyon Suriyeli sığınmacıları yerleştirmek istediği biliniyor.

2017 yılının Mayıs ayında Türkiye, İran ve Rusya’nın katılımıyla Astana’da gerçekleşen toplantı sonrası İdlib bölgesi "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilerek Türkiye’nin İdlib bölgesinde toplamda 12 adet Askeri gözlem Noktası inşasında karar kılınmıştı.

Bu noktalardan biri olan Maaret el Numan ilçesi yakınlarındaki bir Türk gözlem noktasını kuşatma altına alındığı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından duyurulmasına karşın şu ana dek Türkiye tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

Geçtiğimiz Ekim ayında yaşanan çatışmalar sırasında ilerleme kaydeden Suriye Ordusu, Türkiye’ye ait 9 Nolu Gözlem Noktasını se o tarihten bu yana kuşatma altında tutmakta.

20 Aralık’ta bölgedeki El-Kaide bağlantılı gruplara yönelik başlattığı operasyonda ilerleme kaydeden Suriye Ordu birlikleri son 4 günde 35 yerleşimde kontrol sağladı.

İran Devrim Muhafızlarına bağlı gruplar ve Rus Ordusunun özel birlikleri tarafından sağlanan askeri destek ile ilerlemesini devam ettiren Esad’a bağlı Suriye ordu birlikleri dün akşamdan itibaren İdlib'in güneydoğusundaki Cercenaz beldesi ile Hirbet Marata, Ebu Defne, El-Hadise, Kefer Yasin, Salihiye, Darüsselam, El-Falül ve Babulin köylerini ele geçirdi.

Yoğun saldırıların hedefinde İdlib'in Maarratünnuman ve Serakib ilçe merkezleri ile kırsalları bulunuyor.