Suriye Ordusu Rakka'ya girdi

Suriye Ordusu Rakka'ya girdi

Rojava Özerk Yönetimi ile Suriye rejimi arasında gerçekleşen anlaşma çerçevesinde Suriye ordusu 5 yıl aradan sonra Rakka’ya girdiği bildirildi.

IŞİD’in ‘hilafetin başkenti’ olarak ilan ettiği ve Demokratik Suriye Güçleri tarafından kurtarılan Rakka kenti 5 yıl aradan sonar tekrar Suriye rejiminin kontrolüne geçti. Rakka kentinde uzun aradan sonra yeniden Suriye bayrağı asıldı. Suriye ordusu birlikleri, 5 yıl sonra ilk defa Rakka'ya girdiği ve şehirde birkaç gözlem noktası oluşturduğu belirtiliyor.

Önceki gün Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile Suriye rejimi Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonunu önlemek amacıyla askeri bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmanın ayrıntıları resmi olarak açıklanmazken Suriye ordusunun Türkiye sınırında konuşlancağı, DSG’nin ise Suriye ordusuna bağlı 5. Kolordu adını alacağı bildirilmişti. Rojava yönetimi özerk yönetim kurumlarının çalışmalarını sürdürüceğini açıklamıştı.

2014'te IŞİD tarafından ele geçirilen Rakka, bir dönem örgütün ‘kalesi’ olarak tabir ediliyordu.

Rakka, 2017'deyse ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun hava güçleriyle verdiği destek ile DSG tarafından kurtarılmıştı.

Rakka'nın büyük yaşanan çatışma ve bombardıman sonucunda bir kısmı tahrip olmuş durumda.