‘Suriye rejimi Kürtler ve Araplar arasında gerginlik yaratıyor’

Cizire Kantonu Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hakem Xelo, Suriye rejiminin Kürtler ile Araplar arasında gerginlik yaratmaya çalıştığını söyledi.

‘Suriye rejimi Kürtler ve Araplar arasında gerginlik yaratıyor’

K24'dün yayınına katılan Cizire Kantonu Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hakem Xelo, Rojava’nın Kamışlo ve Haseke kentlerinde Suriye rejimi ile İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) arasında devam eden gerginliklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hakem Xelo, “Gerginlik, Suriye rejiminin Şehba Bölgesi ve Şex Maksud mahallesindeki Afrinli göçmenleri kuşatması sonucu yaşandı. Rejim, göçmenlere sahip çıkmak yerine onların yemeğini, ilacını ve yakıtını engelliyor. Bu nedenle Özerk Yönetim, Suriye rejimine yanıt olarak Kamışlo ve Haseke’deki güvenlik alanlarını kuşatmak durumunda kaldı” dedi.

Suriye rejimi Kürtler ve Araplar arasında gerginlik yaratıyor'

Xelo, “Suriye rejimi hala gerginlik yaratmak için çaba sarf ediyor. Yarın düzenleyeceği gösterilerle sivilleri öne çıkarabilir. Böylece Kürtler ve Araplar arasında iç savaş çıkarabilir. Dolayısıyla Özerk Yönetim sivillerin zarar görmemesi için gün içerisinde Kamışlo ve Haseke’deki kuşatmayı kaldırdı” ifadelerini kullandı.  

“Suriye’deki Baas rejimi her zaman Kürtler, Araplar, Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında fitne çıkarmıştır. Bu gerginliğin başlangıcı manidardır. Zira rejim, Suriye’deki başkanlık seçimleri öncesi Özerk Yönetim’e baskı kurmak istiyor” diye konuştu.

Hakem Xelo, “Özerk Yönetim Bölgesi zengindir. Toprakların yüzde 25’i, tarım ve petrol gelirlerinin de yüzde 80’i Özerk Yönetim’in elindedir. Rejim de bu kazanımı devirmek ve bölgeyi kontrolüne almak istiyor” dedi.

Rusya’nın rolünden de söz eden Xelo, “Rusya tüm bölgeleri Suriye rejiminin kontrolüne bırakmak istiyor. Bana göre ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden ve yönetimiyle birlikte değişimler olacaktır. Bu yönetimin meydanı boş bırakmayacağını, bölgedeki gücünü arttıracağını ve Özerk Yönetim’e yardım edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.