Suriyeli komutan: DSG’lilerle biz bu vatanın evlatlarıyız

Türkiye’nin yeni bir askeri harekat açıklamalarının ardından Fırat’ın doğusuna sekv edilen Suriye ordusu güçleri, Ayn İsa ve çevresinde mevzilerini ağır silahlarla takviye ediyor. Bölge Ruslar tarafından havadan denetleniyor.

Suriyeli komutan: DSG’lilerle biz bu vatanın evlatlarıyız

Türkiye'nin Rojava ve Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon hazırlığında olduğu bir dönemde Şam yönetimi ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Rusya’nın arabuluculuğunda, Kobani, Tel Rifat gibi tehdit altındaki sınır bölgelerine Suriye ordusunun konuşlandırılması konusunda anlaştı.

Bu çerçevede Ayn İsa ve çevresinde Suriye ordusu mevzileri ağır silahlarla takviye edildi. Öte yandan Rus güçlerine ait helikopterler bölge üzerinde sürekli denetim uçuşu yapıyor.

Ayn İsa’daki Suriye birliklerinin komutanı Ali Nasır, “"Suriye Ordusu, Fırat’ın doğusundaki bölgeler ve Türkiye ile sınır olan bölgelerin tamamına. Biz ve Demokratik Suriye Güçleri bu vatanın evlatlarıyız ve bu toprakları birlikte savunma gibi bir sorumluluğumuz var. İster Türkiye olsun ister başka taraf, Suriye’nin tamamını savunmakla görevliyiz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahran dönüşü gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken, olası operasyon hakkında "Yeni bir harekât konusu milli güvenlik endişelerimiz giderilmediği sürece gündemimizde yer almaya devam edecek" dedi.

Öte yandan dün gerçekleştirilen Milli Güvenlik Konseyi toplantısının ardından, yayımlanan bildiride, "Terör örgütleriyle iş birliği içindeki ihanet şebekesinin tamamen bertaraf edilmesi yönündeki çabaların kararlılıkla sürdürüleceği güçlü şekilde teyit edildi" denildi.

Öte yandan İran ve Rusya da Türkiye’nin operasyon niyetine karşı çıkıyor. Tahran ve Moskova yönetimi, yeni bir askeri harekatın bölgede IŞİD’e hizmet edeceğini belirtiyor.

DSG Komutanlarından Ahmed Mustafa, “"Görevimiz IŞİD çetelerine karşı savaşmaktı ama bu görevi bırakıp buraya geldik. Bı da IŞİD’e aktif olma fırsatı verdi. Türkiye'nin Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerine yapacağı herhangi bir saldırı IŞİD’i güçlendirecektir. Dolayısıyla Türkiye'nin her saldırısına karşıyız ama saldırı olursa kendimizi, topraklarımız ve halkımız için savunacağız” diye konuştu.

Türkiye 2016 yılında Cerablus ve Azaz’a, 2018 yılı başlarında Efrin'e ve Ekim 2019'da ise Girê Spi ve Serê Kaniyê ilçelerine yönelik operasyon gerçekleştirdi. Bu defaki operasyonun ise Tel Rıfat ve Minbic’i kapsayacağı belirtiliyor./ Rudaw