Türkiye Bakanlar Kurulu'nda Kürdistan'a yaptırım hazırlıkları

Türkiye Bakanlar Kurulu'nda Kürdistan'a yaptırım hazırlıkları

Türkiye, Kürdistan'ın güneyinde 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan bağımsızlık referandumunu tanımayacağını açıklamasının ardından bakanlıklar ve Genelkurmay Başkanlığı, Hewlêr’e uygulanacak yaptırımları belirlemek üzere harekete geçti.

Habertürk’ten Bahar Bakır’ın haberine göre, Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin referandum kararından vazgeçmemesi halinde, başta ekonomik olmak üzere siyasi ve askeri yaptırımları uygulamaya koyacak.

Gündemde olan yaptırımlar şöyle:

Başkonsolosluk: Hewlêr Başkonsolosluğu’nun kapatılması gündemde.

Habur sınır kapısı: Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması ya da sınırlanması gündeme gelebilir. Derecik, Gülyazı ve Üzümlü sınır kapıları için de düzenlemeler gündeme gelebilir.

Boru hatları: Türkiye, referandumdan sonra Kürdistan petrolünü Ceyhan üzerinden Avrupa’ya taşıyan petrol boru hattında sınırlamaya gidebilir. Hewlêr’den Şırnak’a döşenecek boru hattıyla doğalgazın taşınmasına yönelik proje rafa kalkabilir.

Askeri eğitim: Türkiye, IŞİD ile mücadelede peşmergeye askeri eğitim ve lojistik destek vermişti. Bu yardımların tamamıyla sonlanması hayata geçebilir.

Ticarette sınırlama: Bölgede satışa sunulan ürünlerin yaklaşık yüzde 50’sini Türk malları oluşturuyor. Türkiye, bölgeye yapılan yabancı yatırımlarda ilk 5 ülkenin içinde. Türkiye, bu bölge için gösterdiği kolaylaştırmaları ve yatırımlarını yeniden gözden geçirebilir.

Askeri müdahale: Türkiye, bölgedeki Türkmenlere yönelik müdahale durumunda askeri seçeneğe yönelebilir.