Türkiye İçişleri Bakanlığı'ndan 'işkence' ve 'Kürtçe müzik' cinayeti açıklaması

Türkiye İçişleri Bakanlığı'ndan 'işkence' ve 'Kürtçe müzik' cinayeti açıklaması

Türkiye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, insan hakları ve işkencenin önlenmesine yönelik Türkiye’de “15 yılda devrim niteliğinde reformların” hayata geçirdiğini belirterek, “Türkiye'de işkence olmadığının uluslararası yargı karar ve raporlarda mevcuttır” dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, yazılı açıklamasında, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde açılan ateş sonucu hayatını kaybeden polis memuru Atakan Arslan'ın ölümünden sorumlu tutulan M.E.C’nin Emniyet’teki görüntüleri ile ilgili tartışmaları şiddetle reddettiklerini belirtti.

“Türkiye'nin insan haklarının korunması ve işkencenin önlenmesine yönelik olarak son 15 yılda devrim niteliğinde idari ve yargısal reformları hayata geçirdiğini ve işkenceye sıfır tolerans gösterdiğini” savunan Çataklı, başta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları olmak üzere, ulusal ve uluslararası yargı kararlarında Türkiye'de işkence olmadığının açık bir şekilde karar altına alındığını söyledi.

Çataklı, 2017 ve 2019 yılı Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi Raporları'nda Türkiye'de işkence bulunmadığının raporlandığını belirtti.

Diyarbakır'da polisi öldürmekle suçlanan zanlının yakalandıktan sonra ağzından çıkardığı jiletle görevli personele saldırdığını, bunun üzerine, artan oranda maddi kuvvet uygulandığını ifade eden Çataklı, açıklamasında şunları kaydetti:

"Gerek şahsın kendine zarar vermesinin engellenmesi, gerekse personelimizin kendi güveniliğinin sağlanması amacıyla ince arama yapılmak istenmiştir. Bu esnada şahsın direnmesi üzerine orantılı güç kullanılarak kıyafetleri çıkartılmış ve iç çamaşırının bel bölümünün lastik kısmında bir jilet daha bulunmuştur. Üst arama işlemi esnasında çekilen bir fotoğrafın sosyal medya hesaplarında paylaşıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu olaya ilişkin tahkikat derhal başlatılmıştır. Diyarbakır Valiliğince konuya ilişkin basın bilgilendirmesi yapılmıştır."

Barış Çakan olayı

Çataklı, Ankara'da “Kürtçe müzik dinlediği için” öldürüldüğü iddia edilen Barış Çakan olayla ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ezan okunduğu sırada yüksek sesle müzik dinleyenleri ikaz eden vatandaşımız, göğsünden yaralanmış, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve hayatını kaybetmiştir. Haliyle anlatıldığı gibi hayatını kaybeden müzik dinleyen değil, müzik dinleyenleri uyaran vatandaşımızdır. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Söz konusu konuya ilişkin Ankara Valiliğince basın bilgilendirmesi yapılmıştır.”

İsmail Çataklı, “Bu iddiaları ortaya atanlar, yıllardır bu konuyu istismar eden provokatörlerdir. Hukukun üstünlüğü, devletimizin gücüdür. İşkenceye sıfır tolerans, temel ilkemizdir. Terör, suç ve suçluyla mücadele etmek kadar provokatif her eylemle mücadele etmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek de sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.