Türkiye S-400 yaptırımları için harekete geçti

Rusya'dan alınan S-400 savunma sistemi nedeniyle ABD'nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlar Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) bu ülkeden ihracat lisansı almasını engelledi. Bu sebeple gereken durumlarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaçlarının Milli Savunma Bakanlığı üzerinden tedariki için hazırlık yapılıyor.

Türkiye S-400 yaptırımları için harekete geçti

TSK’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla silah ve teçhizat alım süreçlerini yöneten Teknik Hizmetler Daire Başkanlığı, genel müdürlük seviyesine yükseltilerek ağırlığı artırıldı.

Teknik Hizmetler Daire Başkanlığı TSK'nın ihtiyaçları kapsamında On Yıllık Temin ve Tedarik Programı’nın (OYTEP) hazırlanmasından da sorumlu olacak.

Savunma sanayi güvenliği faaliyetleri ile TSK’nin tedariklerine ait teknik şartname faaliyetlerini yürüten Milli Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkileri arasında “TSK’nin ihtiyacını karşılamak amacıyla sözleşmeye bağlanan silah, mühimmat, roket, füze, araç, makine ve teçhizata ait teknik süreçleri yönetmek” de bulunuyor.

Cumhuriyet'e konuşan savunma politikaları uzmanı Arda Mevlütoğlu konuyla ilgili şunları söyledi;

"OYTEP kapsamında 10 yıl boyunca hangi kuvvet ne alacak, hangi bütçeyle alacak, bu belirleniyordu. OYTEP doğrultusunda da tedarik programları başlatılıp yerli geliştirme, hazır alım gibi farklı proje modelleri belirlenip projeler yürütülüyordu.

Fakat bu akış son dönemde biraz bozuldu ve irili ufaklı tüm firmalar ortaya kendi ürünleriyle çıkmaya başladılar. Firmalar, projelendirilmiş, ihtiyaç tanımlaması yapılmış ürünler değil kendi kaynaklarıyla geliştirdiği ürünleri çıkarmaya başladılar. Sürecin kimyası bozuldu. OYTEP’in hazırlanmasının Teknik Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne verilmesini, bu tedarik planlamasının iyileştirilmesine yönelik bir adım olarak iyimser bir şekilde yorumluyorum. TSK’nin ihtiyaç ve tedarik planlamasına ışık tutacak böyle bir belge üretilirse savunma sanayii şirketleri de buna göre pozisyon alır. OYTEP bu yüzden önemli.”