Türkiye, Suriye ile çatışabilir

İdlib'deki bir gözlem noktasında Türk konvoyuna yönelik saldırı, Ankara ile Moskova arasında gerilime neden olurken, Suriye rejimi de Türkiye'yi İdlib'deki cihatçılara silah taşımakla suçluyor.

Türkiye, Suriye ile çatışabilir

İdlib'deki bir gözlem noktasında Türk konvoyuna yönelik saldırı, Ankara ile Moskova arasında gerilime neden olurken, Suriye rejimi de Türkiye'yi İdlib'deki cihatçılara silah taşımakla suçluyor.

Yeniçağ Gazetesi yazarı Ahmet Takan, Türkiye'nin Libya'da şeriatçı-İslamcı güçlere destek verdiğini ve bunun Türkiye açısından oldukça sıkıntılı ve getirisi olmayan süreçlere neden olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Konuyu İdlib'deki gerilime getiren Takan, "Türkiye-ABD güvenli mutabakatıyla ilgili süreç devam ederken, birden İdlib'in hareketlenmesi ve çatışmaların şiddetlenmesi Türkiye'yi sıkıntıya sokacak yeni bir sürecin işareti olarak görünüyor" yorumunu yapıyor ve 2018 eylülünde Rusya ile imzalanan Soçi Anlaşması gereği, Moskova'nın Ankara üzerindeki baskısını arttırdığına dikkat çekiyor.

"Rusya'nın son dönemde Türkiye'ye sıklıkla İdlib'teki sorumluluğunu ve taahhütlerini hatırlatma yönünde üst düzey açıklamalarda bulunması, bu açıklamaların sertlik dozunun yükselmesi dikkat çekiyor" diye yazan Takan, gerilimin boyutuna dair şu tespitleri sıralıyor:

"Bazı Rus yetkililer ise Türkiye'nin kentteki cihatçı terör oluşumlarını tasfiye etmek yerine bunların korunması, güçlenmesi yönünde bir tutum sergilediği iddialarını dile getirerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınan İdlib kararlarını gündeme getiriyorlar. Gözetim üslerindeki askerlerimizin can güvenliği ve kuşatılması halinde TSK'nın Suriye ordusu ile çatışması ihtimalini düşünmek istemesek de böyle bir ihtimal olduğunu göz ardı etmemek durumundayız. Aynı anda hem ABD'yi hem Rusya'yı idare etmeye çalışan, ikisiyle de ortak hareket etme planları yapan iktidar bir tarafı (ABD) memnun etmeye çalışırken diğer tarafın (Rusya+Suriye) hışmını üzerine çekmiş durumda. Rusya ile işbirliğine girilerek İdlib'de harekâtın durdurulması çabalarından bu kez sonuç alınması zor görünüyor. Bu durum ise ülkemize yönelik yeni bir dev göç dalgası cihatçı saldırıların hedefi haline gelme riskini büyütüyor."

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz