'Türkiye'nin Rojava operasyonu ertelendi'

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon tehditlerine ilişkin bir açıklama yapan El Wehde Demokrat Partisi (Birlik) yetkilisi, “Türkiye operasyon kararını erteledi, ancak durdurmadı. Fırsat bulduğunda Rojava’ya saldıracaktır” dedi.

'Türkiye'nin Rojava operasyonu ertelendi'

Türkiye hükümeti bir kez daha Rojava ve Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon sinyali verdi. Bu çerçevede sınır bölgelerine askeri yığınak olurken, yereldeki bazı kaynaklar, Türkiye’nin Rojava ve Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonunu ertelediğini belirtiyor.

“Operasyon ertelendi, ama durmadı”

Konu hakkında Rûdaw Radyo’da Çavê Sêyem (Üçüncü Göz) programına katılan El Wehde Demokrat Partisi (Birlik) Merkez Komite üyesi Salih Alemdari, operasyonun ertelendiğini ancak Türkiye’nin fırsatını bulduğunda Rojava’ya operasyonunu gerçekleştireceğini söyledi.

Salih Alemdari  “Bu karar bugün ertelendi ancak durdurulmadı. Türkiye, uluslararası koşullar el verdiğinde, bölgesel şartlar uygun olduğunda ve  büyük devletler net bir şekilde ‘hayır’ demediği sürece, Türkiye kendi bildiğini yapacak ve saldıracaktır diye düşünüyorum” dedi.

SMO’dan da benzer iddia

Aynı iddiayı Al Arabiye gazetesine konuşan Suriye Milli Ordusu’ndan (SMO) bir kaynak da dile getirmişti. Habare göre, SMO gruplarına Azez’de toplantı yapan TSK yetkilileri, silahlı grupların sorumlularına, yapılması planlanan operasyonun belirsiz bir tarihe ertelendiğini söylediği iddia edildi. Haberde, operasyonun, bölgesel ve uluslararası düzeyde Türkiye’nin operasyonuna izin çıkmadığı için ertelendiği ileri sürüldü.

ENKS’den birlik müzakerelerinin başlaması için ABD’ye mektup

Öte yandan Türkiye’nin operasyon tehditleri artarken, Rojava’da siyasi taraflar arası birlik müzakereleri yeniden gündeme taşındı.

Konu hakkında Üçüncü Göz programına konuk olan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Politbüro üyesi Abdulkerim Muhammed, Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi’nin (ENKS), ABD temsilcisine taraflar arası birlik diyaloglarının yeniden başlamasına ilişkin bir mektup gönderdiğini ancak şu ana kadar kendilerine olumlu veya olumsuz herhangi bir dönüşün olmadığını dile getirdi.

Abdulkerim Muhammed “Bir tehdit ile karşı karşıya olduğumuz aşikâr. Böyle sürerse bu durum ABD’nin de inisiyatifinden çıkabilir” yorumunda bulundu.

Suriye’nin kuzeyine ve Rojava’ya yönelik operasyon tehditleri devam ederken, sahada olan Rusya ile Türkiye’nin nasıl bir uzlaşıya varacağı ise merak konusu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye'de olanlara 'kayıtsız' kalamayacağını söyledi. Açıklama, Rusya’nın Türkiye’nin operasyonuna “yeşil ışık” yaktığı şeklinde yorumlandı.