Türkmen parlamenter Muna Kahveci: Türkmenler referandumda ‘Evet’ diyecek

Boykot kararı Türkmenleri etkilemez

Türkmen parlamenter Muna Kahveci: Türkmenler referandumda ‘Evet’ diyecek

Türkmen Kalkınma Partisi Genel Başkanı Muhammed Sadettin İlhanlı ve Türkmen parlamenter Muna Kahveci, Irak Türkmen Cephesi (ITC) ile 6 Türkmen partinin almış olduğu “referandumu boykot etme” kararının “Tüm Türkmenleri kapsamadığını ve etkisiz olacağını" söyledi.

 

9 Eylül’de Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) başını çektiği bazı Türkmen partileri, 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumunu boykot etme kararı almıştı.

 

Rûdaw’a konuşan Muhammed Sadettin İlhanlı, “Referanduma karşı 7 Türkmen partisinin ismi geçtiyor ancak yalnızca Türkmen Cephesi referanduma karşı çıkıyor” dedi.

 

“Boykot kararı Kerkük'teki Türkmenleri etkilemez” diyen Muhammed Sadettin İlhanlı, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Türkmen Adalet Partisi, Türkmeneli Partisi, Türkmen Karar Partisi ve Türkmen Milliyetçi Hareketi, bunlar tabanı olmayan ve Türkmen Cephesi’ne siyasi destek vermek için hazır olan taraflardır. Türkmen İslami Birliği ve Türkmen Vefa Hareketi ise Şii kuklası iki partidir.

 

Şu iyi bilinmeli; Kerkük'te Türkmen Cephesi bütün Türkmenleri temsil etmiyor. Seçimlerde aldıkları oy sayısı 90 bin civarında. Türkmen Cephesi’ne oy veren kitle içinde bile referanduma destek veren Türkmenler var. Türkmen Cephesi, referandum konusunda Türkiye'nin devlet politikası çerçevesinde tavır sergilemektedir.

 

Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile ittifakta olan Türkmenler için ise esas olan Kerkük'teki çoğunluktur. Kerkük’te Kürt, Türkmen ve Hristiyanların çoğu referandumda ‘Evet’ oyu kullanacaktır. Bu boykot kararı Kerkük'teki Türkmenleri etkilemeyecektir.”

 

“ITC’nin kararı suya düşecektir”

 

Türkmen parlamenter Muna Kahveci ise, boykot kararına ilişkin şunları şunları söyledi:

 

“Türkmen Cephesi de, diğer Türkmen partiler de her konuda serbesttir. İstedikleri kararı alabilirler. Ancak Türkmen millet ve Türkmen halkı kararını verdi. 25 Eylül’de referanduma katılıp ‘Evet’ diyeceğiz. Türkmen Cephesi’nin almış olduğu bu kadar da böylelikle suya düşecektir.”

 

Neler olmuştu?

 

9 Eylül’de Kerkük İl Meclisi, bağımsızlık referandumuna Kerkük’ün de katılması kararını almıştı.

 

Oy çokluğuyla kabul edilen karar, Kürt, Türkmen, Arap, Keldani ve Asurilerin oluşturduğu Kardeşlik Grubu’nun lehte verdiği 24 oyla alınmıştı.

 

Hemen ardından ise  Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) başını çektiği bazı Türkmen partileri, referandumu boykot etme kararı aldı.