Ukrayna ve Rusya, tahıl sevkiyatı anlaşmasını İstanbul'da imzalayacak

Ukrayna ve Rusya, savaş nedeniyle aksayan tahıl sevkiyatının yeniden başlamasına dair anlaşmayı Dolmabahçe'de imzalayacak.

Ukrayna ve Rusya, tahıl sevkiyatı anlaşmasını İstanbul'da imzalayacak

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ukrayna ile Rusya arasında yapılacak tahıl anlaşmasına ilişkin açıklama yaptı.

Yapılan açıklamaya göre, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni, Ukrayna ve Rusya tarafları, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla yarın saat 16.30'da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek.

Ukrayna’nın Odesa bölgesindeki limanların deposunda bulunan 20 milyon tona yakın tahıl, savaş yüzünden Karadeniz üzerinden yurt dışına gönderilemiyor.

Bu durum başta Ukrayna’nın gönderdiği tahılın en büyük alıcısı Afrika ülkelerinde ciddi sıkıntı yaratıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, anlaşmaya ilişkin şu mesajı paylaştı:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki diplomatik çabalarımız sonuç veriyor.

Tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin çözümü için ilk adımı yarın BM Genel Sekreteri, Rusya ve Ukrayna heyetleriyle birlikte İstanbul’da atacağız.

İhtilafın çözümü için çabalarımızı sürdüreceğiz.”

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Dünya tahıl güvenliği için kritik önemdeki Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde, BM Genel Sekreteri Sayın Guterres'in ve Rusya Federasyonu ve Ukrayna heyetlerinin katılımıyla yarın İstanbul'da Dolmabahçe çalışma ofisinde yapılacak” ifadesini kullandı.