USCIRF Komiseri’nden Mazlum Abdi ve Newroz Ahmet’e ziyaret

Rojava’da temaslarda bulunan USCIRF Komiseri Nadine Maenza, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile YPJ Genel Komutanı Newroz Ahmet ile görüştü.

USCIRF Komiseri’nden Mazlum Abdi ve Newroz Ahmet’e ziyaret

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Din ve İnanç Özgürlüğü Komitesi (USCIRF) Komiseri Nadine Maenza Rojava’da düzenlenen Uluslararası Mezopotamya Din ve İnanç Kongresi’ne katılmak üzere Kamışlo’da bulunuyor.

Nadine Maenza ve beraberindeki heyet, Kamışlo’da bulunan Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi’ni ziyaret etmiş, Dış İlişkiler Dairesi’nde Eşbaşkan Abdulkerim Ömer ile Rojava ve bölgedeki gelişmelerin, dini özgürlüklerin ve ekonomik krizin ana gündem maddesi olduğu ziyaret ve toplantının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlenmişti.

Maenza basın toplantısında “ABD Hükümetine çağrımız, Rojava Özerk Yönetimi’ni yerel siyasi bir hükümet olarak görmesidir. Buraya ilk geldiğimde ABD, Özerk Yönetim’le konuşmuyordu, sadece Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile konuşuyordu. Şu anda bu durum değişmiş durumda. ABD Hükümetinin artık normal bir tavırla Özerk Yönetim ile ilişki kurduğunu görüyoruz, diğer dünya hükümetleriyle yaptığı gibi” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Özerk Yönetim yetkilileriyle temaslarına devam eden Maenza’nın Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Genel Komutanı Newroz Ahmet ile görüştüğü bildirildi.

"Din özgürlüğü ve cinsiyet eşitliğini savunan özyönetim kurdular"

Komutanlarla ziyaretine ilişkin Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Maenza, şu ifadeleri kullandı:

“Rojava’nın karşılaştığı zorluklar ve güvenlik durumuyla ilgili olarak DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve YPJ Genel Komutanı Newroz Çiçek ile görüşme gerçekleştirdik.

Bu bölgeleri IŞİD’den temizleyip özgürleştirdikten sonra din özgürlüğü ve cinsiyet eşitliğini savunan özyönetim kurdular.”

Maenza paylaşımının devamında ABD’li yazar Gayle Tzemach Lemmon’ın yazdığı “Kobani'nin Kızları: İsyan, Cesaret ve Adaletin Hikayesi” kitabı için önsöz yazdığını belirtti ve şu ifadeyi kullandı:

“Newroz Ahmet, Kobani’nin Kızları’nda yer aldı. Önsöz yazmaktan ve onların IŞİD’e karşı özgürlük ve eşitlik için mücadelelerini açıklamaktan büyük şeref duydum.”

Kobani’de Kürt kadın savaşçıların IŞİD’e karşı mücadelesini anlatan ve Türkçe çevirisini Zerya Baran’ın yaptığı “Kobani'nin Kızları: İsyan, Cesaret ve Adaletin Hikayesi” (Daughters of Kobani) kitabı Avesta Yayınlarında çıkmıştı.

Maenza daha önce de üç defa Rojava’yı ziyaret etmiş, çeşitli temaslarda bulunmuştu. Menza bu ziyaretinde, 8 Ocak’ta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından bombardımanın yapıldığı ve bir kişinin hayatını kaybettiği Qeremex köyünü de ziyaret etmişti. /Rudaw