DSG'den güvenli bölge için 'önerimiz hayat buldu' açıklaması

DSG'den güvenli bölge için 'önerimiz hayat buldu' açıklaması

Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi ‘güvenli bölge’ anlaşmasının ilk safhasının hayata geçtiğini açıkladı. Demokratik Suriye Meclisi (MSD) de varılan anlaşmanın Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) önerisi olduğuna dikkat çekerek kalıcı çözüm için diyalog çağrısı yaptı.

Türkiye ile ABD arasında varılan uzlaşma gereği, YPG'nin Türkiye-Suriye sınırındaki bazı noktalardan ağır silahlarını ve birliklerini 25 ila 40 km geri çekeceği açıklanırken, Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG), sürecin nasıl işlediğine dair detaylar paylaşmaya devam ediyor.

Dün (27 Ağustos) DSG Sözcüsü Mustafa Bali, Türkiye askerinin pozisyonuna dair yaptığı açıklamada, Türk askerinin Kuzey Suriye'deki tampon bölgede daimi üsler kurmasına izin verilmeyeceğini ve gözlem noktası kurulmayacağını söyledi.

Bugün de (28 Ağustos) benzer bir açıklama geldi ve güvenli bölge anlaşmasının ABD, Türkiye ve DSG arasında yapıldığını ve anlaşmanın ilk safhasının hayata geçirilmeye başlandığını belirtti. 

Demokratik Suriye Meclisi ise, anlaşmanın DSG'nin önerisi olduğunu savundu ve kalıcı çözüm için diyalog çağrısında bulundu.

Yeni Yaşam Gazetesi'nin ANHA'dan aktardığı habere göre, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Savunma Bürosu Eşbaşkanı Zêdan El Asî, önceki gün yaptığı açıklamada “Sınır güvenliğine ilişkin Türkiye ve ABD ile yapılan üçlü anlaşmanın ilk aşaması çerçevesinde yapılan anlaşmalar gereği 24 Ağustos itibariyle pratik adımlar atmaya başladık” açıklaması yaptı. El Asî, ilk olarak Serekaniye’deki sınır bentlerinin kaldırıldığını ve YPG’li birliklerin ağır silahlarıyla bölgeden çekilerek yeni noktalarına geçtiğini kaydetti. El Asî, “Sınır üzerindeki noktalar yerel güçlere teslim edilmiştir” sözlerini kullandı. El Asî, “güvenli bölge” anlaşmanın gerekliliklerini hassasiyetle uyguladıklarını ve komşu ülkelerle tüm sorunların barışçıl diyaloglarla çözülmesini istediklerini ifade etti.

Demokratik Suriye Meclisi Sözcüsü Emced Osman, ABD aracılığıyla yürütülen görüşmelerde Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye yönelik yönelimlerinin kısıtlanması konusunda anlaşmaya varıldığını ifade etti. 

Osman, "Güvenli bölgeye ilişkin kimi noktalarda anlaşmaya varılması ile Türkiye’nin bölgeye dönük tehditlerinin bir süreliğine de olsa önüne geçildi" diye konuştu.

Buna rağmen, Türkiye'nin tehditlerini sürdürdüğünü kaydeden Osman, "Türkiye, tehditlerini durdurmayacaktır ve her fırsatı değerlendirmek isteyecektir. Bu yüzden, Türkiye’nin tehditlerine karşı sürekli bir duyarlılık ve iyi ilişkiler yakalama çabası içerisinde olmalıyız” dedi. “Güvenli bölge” anlaşmasına göre YPG ve YPJ’nin çekildiği alanlara yerel askeri meclislerin yerleşeceğini belirten Osman, “Bu DSG’nin önerisiydi. 5 kilometre derinlikte bu öneri doğrultusunda hareket edilecek” dedi. Özerk Yönetim’in Suriye krizinin çözümü için emek vermek isteyen herkese kapı açtığını vurgulayan Osman, “Kalıcı bir çözüm için tüm taraflar ile diyalog geliştirmeye hazırız" dedi.