Van Gölü tehdit altında: Ekosistem alarm veriyor

Türkiye’nin farklı bölgelerindeki göller, nehirler ve dereler yanlış politikalar nedeniyle ekolojik sorunlar yaşıyor. Salda Gölü’nde yaşanan su çekilmesinin ardından Van Gölü de alarm veriyor.

Van Gölü tehdit altında: Ekosistem alarm veriyor

Van Gölü’ndeki canlı ekosistemine dair yaptığı çalışmaları ile tanınan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Mustafa Akkuş. Van Gölü’nün can çekiştiğini ifade etti. Şuan için yapılan dip çamuru temizleme işleminin çok titiz bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Akkuş; “Çamurun oluştuğu alandaki sediment katmanlarını iyi belirleyip ona göre müdahale edilmesi gerekiyor. Yapılan dip çamuru işlemi ile ölü bölge olan şu anki bölge tekrardan göldeki canlı ekosistemine kazandırabilir. Şuan için temizlik işleminin yapıldığı alanın kirlilikten kaynaklı hiçbir canlının yaşamadığı bir alan. Bu kirlilik temizlenmediği takdirde yüzyıllarca bu alan ölü bir alan olarak gölün içinde kalmaya devam edecek.” diye konuştu.

Alternatif İşlemler De Yapilmali

Ekosistemin bozulmasının ardından yapılan her müdahale bir şekliyle ekosisteme zarar verdiğini kaydeden Akkuş, “Ama tüm imkânları kullanarak söz konusu alanları tekrardan ekosisteme kazandırmak gerekiyor. Van Gölü’nde şuan için dip çamuru temizleme işlemine kötü denilmesi için alternatif bir temizleme işleminin devreye konulmalıdır. Gölde moloz dökülen alanda şuan canlı yaşamadığı için bir zarar olmayabilir, fakat temizleme işlemi bittikten sonra dökülen tüm molozların aynı şekilde gölden çıkarılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz