Van’da Kürtçe Dil Şenliği engellendi

Kürt Dil ve Kültür Ağı'nın Van'da Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle düzenleyeceği şenliğe izin verilmedi.

Van’da Kürtçe Dil Şenliği engellendi

Musa Anter Parkı'nda düzenlenecek olan Kürtçe Dil Şenliği’ne katılmak isteyen yüzlerce kişi, Ehmedê Xanî Parkı, Sanat Sokağı ve HDP İl Örgütü binası önünde toplandı. 3 noktadan şenlik alanına yürümek isteyenler polisler tarafından ablukaya alındı.

Valiliğin "izin vermediği" gerekçesiyle yürüyüşe izin vermeyen polisler, HDP İl Başkanlığı’nı da ablukaya aldı.

Foto: Abulselam Akıncı
HDP Van İl Başkanlığı

Yaşanan tartışmaların ardından polis kitlenin Musa Anter Parkı’na kadar yürümesine ve orda basın açıklaması yapmasına izin verdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, yaptığı konuşmada, “Bugün Van’da Serhad’ın kalbinde Kürtçe’nin resmi dil olmasını istedik. Her bir dil insanlık için zenginliktir. Dört parça Kürdistan’da da her zaman Kürt diline saldırdılar. Bugün de Kuzey Kürdistan’da dile yönelik saldırı devam ediyor. Kayyumlar geldiklerinde yaptıkları ilk iş dile saldırmak oldu. Kürt halkı diline, kültürüne ve diline sahip çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Bawer Berşev ise, Kürtçe’den kortukları için şenliğe izin verilmediğini söyledi.

Mücadeleye devam edeceklerini belirten Berşev, Kürtçe’nin resmi dil olması için en az bir milyon imza toplayacaklarını ifade etti.

Berşev, “Halklarımız imza kampanyasına destek versin” diye konuştu.

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç da, Kürtlerin kimliği ve dili üzerindeki tecridin faşizan bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.

Mehmet Kamaç, “İstanbul’da camiler açarak ayetler okuyanlar bilsinler ki her bir dil Allah’ın ayetidir” dedi.

Rudaw