Yeni Şafak: Tahran, Şam ve PYD Akdeniz koridoru için anlaştı

Yeni Şafak: Tahran, Şam ve PYD Akdeniz koridoru için anlaştı

Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, İran ve Şam yönetimi Akdeniz'e uzanan bir koridor için PYD ile anlaştıklarını iddia etti. 

Kaynak belirtilmeyen habere göre, İranlı general Kasım Süleymani, Nubbul kasabasındaki görüşmede PKK temsilcilerine, Türkiye’nin güney sınırındaki 150 kilometrelik güzergah boyunca destek vermeyi vadetti.

Esad’in komutanlarından General Suheyl Haydar ve İran’ın yurtdışı operasyonlarından sorumlu Kasım Süleymani'nin, Afrin güneyindeki Nubbul’de bir toplantı yaptığı ve toplantıya PKK/PYD’lilerle birlikte’ Acilciler’ olarak bilinen Mirhac Vural önderliğindeki ‘Mukaveme Suri’ isimli örgütün temsilcilerinin de katıldığı iddia edildi. Toplantıda PYD’nin Afrin’den Akdeniz’e ulaşması için 150 kilometrelik güzergahta ilerleme planı ele alınırken, Kasım Süleymani ve Esad temsilcileri Türkiye’nin güney sınırı boyunca örgüte her türlü desteği verebileceklerini anlattı. Yapılan görüşmelerde PYD’nin Akdeniz istikametinde ilerlerken, örgüte kara desteği dışında Suriye Ordusu hava birliklerinin de destek vermesi kararlaştırıldı.

9 ay içinde Akdeniz’e inme planı

Haberde, Suriye ve İranlı yetkililer, Akdeniz’e açılmak için muhaliflerin elindeki İdlib’e saldırmaya hazırlanan PYD’nin, denize ulaşma planını ‘en geç 9 ay içinde’ gerçekleştirebileceğinin düşünüldüğü iddia ediliyor. Plana göre Akdeniz koridoru Afrin'den başlayarak; Dar et Izze, Atme, Sarmada, Bab el Hava, Harim, Salkin, Derkuş, Yakubiye, Cenudi, Hırbit el Cuz, Cisr eş Şugur, Aynel Beyda, Cebel Ekrad, Han el Cuz, Türkmen Dağı ve Kesep’te ilerleyecek. 

Yeni Şafak haberinde görüşmede Türkiye sınırının tamamının rejim ve PYD kontrolüne geçmesi ve sonrasında işbirliğinin devam etmesi de konuşuldu. Yarubiye Sınır Kapısı’ndan Kesep-Akdeniz’e uzanan 911 kilometrelik hatta muhalif unsur kalmaması ve Türkiye’nin Suriye ile tüm bağlarının koparılması gerektiği vurgulandı.