Yunan Bakandan Türkiye’ye Suçlama

Doğu Akdeniz’de hidrokarbon kaynaklarının araştırılması ve deniz hakimiyeti konusunda gerilimli bir süreç yaşayan Türkiye ile Yunanistan arasındaki kriz Ankara’nın geri adım atması sonrası yerini istikşafi görüşmelerine bırakmıştı.

Yunan Bakandan Türkiye’ye Suçlama

Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, Türkiye ile Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilime ilişkin konuştu ve Ankara’ya hem suçlamada bulundu hem de çağrı yaptı.

Amerikan düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin (CSIS) çevrimici düzenlediği “Doğu Akdeniz’de Güvenlik Alandaki Zorlukların İdaresi” başlıklı programda konuşan bakan Panagiotopoulos, Türkiye ile diğer bazı NATO ülkeleri arasında yaşanan gerilimlerin, NATO’nun kendi içindeki uyuma en büyük tehdidi oluşturduğunu söyledi. Yunan bakan, Ankara’yı bölgede “genişlemeci, neo-Osmanlıcı ve revizyonist” politikalar izlemekle suçladı.

Panagiotopoulos, Türkiye’nin “genişlemeci, neo-Osmanlıcı ve revizyonist bir duruş” sergilediğini, durumun geçmişe göre daha ciddi olduğunu ve Ankara’nın genel davranışlarının bölgedeki güvenlik ortamını da büyük ölçüde etkilediğini belirtti.

Panagiotopoulos, Türkiye’nin, giderek artan bir bölgesel güç olma algısıyla birlikte, çok agresif bir duruş ve doğrudan bir dizi askeri tehditler yoluyla komşu ülkeler üzerinde hak iddiasında bulunmaya çalıştığını ve bu durumun herkesin dikkatini çektiğini söyledi.

Bunun artık sadece Türkiye ve Yunanistan arasındaki bir sorun olmaktan çıktığını belirten Yunan bakan, bu durumun tüm bölgede istikrarsız bir güvenlik manzarası yarattığını ifade etti.

Panagiotopoulos, “Stratejik hedefimiz hiçbir zaman Türkiye’yi yalnızlaştırmak değil, Türkiye’yi belirli bir anlayışın hakim olduğu bir ortama dahil etmek” dedi, ancak Türkiye’nin bu anlayışa ters düşen davranışları, “revizyonist, agresif” iddiaları nedeniyle bunun dışında kaldığını savundu. Yunan bakan, “Uluslararası yasalara uyduğu sürece kapılar Türkiye’ye her zaman açık” ifadesini kullandı.

Panagiotopoulos, NATO’nun iç uyumuna en büyük tehdidin Türkiye’nin sadece Yunanistan’la değil, örneğin Fransa gibi diğer müttefiklerle yaşadığı gerilimlerin neden olduğunu belirtti.


Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz