Amerikalı diplomat: ABD, Irak'a verdiği desteği kesmeli

Amerikalı diplomat: ABD, Irak'a verdiği desteği kesmeli

KrdNews

ABD'nin Birleşmiş Milletler eski Büyükelçisi John Bolton, Irak merkezi hükümetinin giderek artan bir şekilde İran etkisine girmesi nedeniyle ABD’nin Irak’a desteğini azaltması gerektiğini söyledi.

2005-2006 yıllarında ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçiliği görevini yapan John Bolton, Amerikan Wall Street Journal Gazetesine verdiği demeçte Trump yönetiminin İran ile bağları nedeniyle Irak’a olan desteğini azaltması gerektiğini söyledi.

Irak’ın mevcut durumunu Soğuk Savaş dönemindeki Sovyet etkisi altındaki ülkelere benzeten eski Büyükelçi Bolton, 2005'den 2006'ya kadar Birleşmiş Milletler'in Büyükelçisi John Bolton, "Bugün Irak, 1940'ların sonlarında Sovyet Anakondasının etkisindeki Doğu Avrupa'yı andırıyor. Tahran yönetimi IŞİD ile mücadele gerekçesiyle Irak v bölgede Bağdat üzerinden etkisini ve gücünü arttırdı. Bu durum Amerika'nın çıkarına olamaz." Dedi.

Artan İran etkisinin Irak merkezi hükümetini bir nevi uygu devlet konumuna getirmesini eleştiren Bolton, ABD tarafından atılması gereken ilk adımın Irak’a sunulan desteğin bırakılması ya da azaltılması olarak açıkladı. Bağımsızlık Referandumuna hazırlanan Kürtlerin rolüne de değinen ABD’nin BM eski Büyükelçisi John Bolton, "Birincisi, ABD Irak'ın şu andaki hükümetine verdiği askeri desteğini bırakmalı ya da azaltmalıdır. Kürtlerin, Sünni Arapların ve Şii Arapların bir şekilde varlıklarını muhafaza etmesine rağmen, başkent Bağdat İran'a sadık Şiilerin egemenliğindedir. Irak'taki Kürtlerin fiilen bağımsızlığı var ve bunu ilan etmenin eşiğindeler. Büyük bir Kürdistan oluşturulmasını kolaylaştırmak için IŞİD ile savaşıyorlar "dedi.

Trump başkanlığındaki ABD’nin Irak’a verdiği desteğin dolaylı olarak İran’a verildiğini belirten Bolton, Suriye ve Irak’taki gelişmelerin giderek Amerikan varlığını ve kuvvetlerini tehlikeye attığını söyledi.

ABD’nin bir şekilde Irak’ı İran etkisinden kurtarması gerektiğini de belirten Bolton son olarak Amerika’nın çıkarlarının, IŞİD’in yenilgisinin ABD liderliğinde gerçekleşmesi halinde mümkün olacağını söyledi.