Başbakan Barzani: Kürdistan Bölgesi topraklarına saldırmak için çeşitli bahaneler uyduruldu

Başbakan Mesrur Barzani, “Tüm komşu ülkeleri Kürdistan'ın bir istikrar yeri olduğu, tehdit olmadı, hiçbir ülkenin istikrarı ve güvenliğini bozmak istemediği konusunda temin ediyoruz. Kürdistan ve Kürt halkının dostluğuna aynı gözle bakmalarını temenni ediyoruz” dedi.

Başbakan Barzani: Kürdistan Bölgesi topraklarına saldırmak için çeşitli bahaneler uyduruldu

Başkent Erbil’de 150 Metrelik Çevre Yolu’nun 2’inci ve 3’üncü etaplarının açılışı için düzenlenen törene katılan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, burada bir konuşma yaptı.

Böyle bir projenin yerli mühendisler ve firmalar tarafından uluslararası standartlarda hayata geçirilmesinin gurur verici olduğunu belirten Barzani, projeye katılan firmaları tebrik etti.

Projenin Duhok, Süleymaniye gibi diğer illerden Erbil'e gelen vatandaşların seyahati için de kolaylıklar sağlayacağını anlatan Barzani, “Aynı zamanda ticaret hareketini büyük ölçüde kolaylaştacak ve vatandaşlar için şehir içerisinde oluşan trafik tıkanıklığını azaltacaktır. Umarım vatandaşlar da hız konusunda canlarını, ailelerini ve yoldaki diğer insanları korumak için İçişleri Bakanlığı ve trafik polisinin talimatlarına uyar” dedi.

Başbakan Barzani, hükümet programlarının uygulanmasına bazıları kasıtlı, bazıları tesadüfi birçok yönden engellerle karşılaştıklarını belirterek, “Ancak tüm bunlara rağmen vatandaşlara yönelik hizmet programlarını uygulamaya devam edeceğiz, tüm krizlerin üstesinden geleceğiz” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nin “haksız saldırılara” maruz kaldığını dile getiren Barzani, şunları kaydetti:

“Kürdistan Bölgesi topraklarına saldırmak, topraklarımızın ve ülkemizin egemenliğini ihlal etmek için çeşitli bahaneler uyduruldu. Bu hiç bir şekilde sorunları çözmeyecektir. Bu tür ihlallerin son bulmasını ümit ediyoruz. Irak Federal Hükümeti ile görüşmelerimizi sürdürdük ve şimdi bir kez daha Bağdat’a, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler'e bölgemize yönelik haksız saldırılara son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Ülkemize yönelik saldırılar son bulmalıdır.

Tüm komşu ülkeleri Kürdistan'ın bir istikrar yeri olduğu, tehdit olmadı, hiçbir ülkenin istikrarı ve güvenliğini bozmak istemediği konusunda bir kez daha temin ediyoruz. Onların da Kürdistan ve Kürt halkının dostluğuna aynı gözle bakmalarını temenni ediyoruz. Dostluk eli uzatıyor ve diğer tarafların da bize aynı şekilde dost muamelesi yapmasını diliyoruz. Topraklarımıza yönelik her türlü saldırıyı her şekilde kınıyoruz.”  

Konuşmasının sonunda Süleymaniye ve Duhok'ta son dönemde yaşanan talihsiz gaz patlaması nedeniyle üzücü iki olay yaşadıklarını ifade eden Barzani, ilgili taraflarla toplantı yapıp gerekli kararları aldıklarını söyledi.

Mesrur Barzani, her iki faciada hayatını kaybedenlerin ailelerin bağsağlı ve yararılara şifa diledi.