Rojavalı yönetmen, Kürt çocuğun hikayesini beyaz perdeye taşıyor

Rojavalı yönetmen, Kürt çocuğun hikayesini beyaz perdeye taşıyor

Rojavalı Yönetmen Mano Halil, Rojava sınırında bir Kürt çocuğunun hikayesini anlattığı “Komşu” adlı yeni filminin çekimlerine yakın zamanda başlıyor. Film, İsviçre Kültür Bakanlığı tarafından da desteklendi.

Rûdaw’a konuşan Mano Halil (Khalil), “Pereselke” filminin ardından eylül ayında “Komşu” (Ciran) adlı yeni bir filmin çekimine başlayacağını, gelecek yılın ocak ayında da filmin çekimlerinin sona ereceğini söyledi.

Filmde özellikle Arap dünyasında tanınan Suriyeli aktör Samir Misiri’nin yanı sıra Kürt, Avrupalı ve Arap oyuncular yer alıyor. Filmin başrol oyuncusu ise Rojavalı Kürt bir çocuk.  

Mano Halil, filmin senaryosuna dair şöyle dedi:

“Hikaye Rojava Kürdistan sınırındaki bir köyde yaşayan 7 yaşındaki Kürt bir çocuğunun geleceğine dair kurduğu hayallerinin, Baas’lı öğretmeni tarafından nasıl yıkıldığını konu alıyor. Hikaye 25 yıl öncesine dayanıyor.”

İlk aşamada filmin adının “Komşu” olarak belirlediklerini belirten Halil, ilerideki süreçte isminin değişebileceğini belirtti.

Film Fraym Yapım, İsveç Kültür Bakanlığı, Sinema ve Televizyon Üreticileri ile bazı Avrupa’lı TV’ler ortaklığıyla yapılıyor.

2020’nin baharında izleyicisiyle bulucak olan filmin dağıtımını Frentic üstlendi.

Mano Halil Kimdir?

Rojavalı yönetmen Mano Halil, Şam Üniversitesi'nde tarih ve hukuk okudu. 1987'de kurgu ve sinema yönetmenliği okumak için Çekoslovakya'ya gitti. 1993 yılında üniversiteden yüksek dereceyle mezun olduktan sonra Sinema ve Televizyon bölümünde mastr yaptı. 1990-1995 yılları arasında Çekoslovak ve daha sonra Slovak Televizyonu bağımsız film yönetmeni olarak çalıştı. Halil, 1996'dan beri İsviçre'de bağımsız film yönetmeni ve yapımcısı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

7 dil bilen ve şimdiye kadar 20 filme imza atan Halil’in bazı çektiği filmler şöyle:

“1990 My God, Fiction, 1992 The place where god sleeps, 1995 Kino-ocko (Kino eye), 1999 Triumph of Iron, 2003 Colorful, 2005 Al-Anfal, in the name of Allah, Baath and Saddam, 2007 David der Tolhildan, 2009 My Prison, 2010 Our Garden of Eden, Der Imker, Die Schwalbe ve Hafis & Mara.”

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere farklı ülkelerden çok sayıda ödülün de sahibi olan Kürt yönetmenin filmlerinin ana konusu Kürtler, Kürdistan ve İsviçre’dır.

Mano Halil’in geçen yıl gösterime giren 88 dakikalık belgesel filmi “Hafis ile Mara” Lübnan ve İsviçre’de çekimleri yapıldı. Film Arapça, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak gösterildi.