Başkan Barzani'den HDP'ye: Çözüm için gerekli desteği vermeye hazırım!

Başkan Barzani'den HDP'ye: Çözüm için gerekli desteği vermeye hazırım!

Başkan Mesud Barzani, Eş Genel Başkan Sezai Temelli başkanlığındaki HDP heyetine, “Türkiye ve Kürdistan’ın diğer parçalarında Kürt meselesinin barışçıl bir şekilde çözülmesi için gerekli desteği vermeye hazırım” dedi.

Sezai Temelli başkanlığındaki HDP heyeti bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Kürdistan Bölgesi’nde, bugün Başkan Mesud Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Başkan Barzani’nin Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, Barzani’nin HDP’nin Kürdistan Bölgesi ziyaretini önemli olarak değerlendirdiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan’ın her parçasının kendine göre özellikleri var. Çekişmelerden uzak durmak için Kürt taraflar, Kürdistan’ın her parçasında bu özel durumları gözönüne almalıdır” 

“Başkan Mesud Barzani, 7 Ağustos 2019 Cumartesi günü Selahaddin ilçesinde HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Eş Başkan Yardımcısı ve partinin Türkiye Parlamentosu’ndaki bazı milletvekillerini karşıladı.

HDP Eş Genel Başkanı toplantıda, Başkan Barzani’nin Ortadoğu’daki siyasi çekişmeler, Kürt halkının meşru davasındaki mücadelesi ve Kürt meselesinin ilerletilmesi konusundaki rolünü dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’nin siyasi durumu ve Kürt halkının sorunları, partisinin Kürt meselesinin çözümü ve bölge halkları arasında barışın sağlanması konusundaki siyaseti ve çözüm yolları, Kürt tarafların birliği konusundaki görüşleri hakkında Başkan Barzani’ye değerlendirmelerde bulundu

Öte yandan Başkan Barzani, HDP’nin Kürdistan Bölgesi ziyaretini önemli olarak değerlendirdi. Kürdistan’ın her parçasının kendine göre özellikleri olduğunu belirten Başkan Barzani, çekişmelerden uzak durmak için Kürt taraflar, Kürdistan’ın her parçasında bu özel durumları gözönüne almalıdır. 

Başkan Barzani, Kürt meselesi dahil hiçbir sorunun savaş ve şiddetle çözülemeyeğini ve sonuç olarak siyasi ve barışçıl çözümün başarılı olması gerektiğini ifade ederek, Türkiye ve Kürdistan’ın diğer parçalarında Kürt meselesinin barışçıl bir şekilde çözüme kavuşması için gereken desteği vermeye ve elinde geleni yapmaya hazır olduğunu kaydetti. Başkan Barzani, misafir heyetten, çekişme ve derinleşen sorunlara rağmen hiçbir şekilde barışın gelmesi konusunda ümitsiz olmamalarını ve siyasi çekişmelerin Kürt ve Türk halkı arasında ulusal çekişmelerin baş göstermesine neden olmasına izin vermemelerini istedi.”

Başkan Mesud Barzani ile HDP heyeti arasında Erbil’in Selahaddin ilçesindeki görüşmeye, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Hoşyar Zebari, KDP Dışilişkiler Sorumlusu Ali Hüseyin, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dışilişkiler Merkezi Sorumlusu Sefin Dizayi katıldı.