BM Güvenlik Konseyi Rojava'yı gündemine almadı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye’ye insani yardımların sürdürülmesi gündemiyle açtığı oturumda Rojava’daki insani durum ve operasyon tehdidi gündeme gelmedi.

BM Güvenlik Konseyi Rojava'yı gündemine almadı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye’deki insani yardımların sürmesi gündemiyle New York’ta toplandı. Türkiye’nin Rojava’ya yönelik askeri bir operasyon düzenlenme planı,  sivil insanların yerinden olması ve hayatlarını kaybetmesi tehlikesi toplantıda gündeme gelmezken, Suriye’nin diğer bölgelerindeki insani durum  değerlendirildi.

BM Güvenlik Konseyinde, Suriye’nin kuzey ve doğusundaki Arap yerleşimcilerin korunması, insani yardımların ulaştırılması projesinin bir yıl daha uzatılması konuları tartışıldı.

BM Genel Sekreteri de yaptığı konuşmada Rojava’daki insani duruma yer vermedi.

Öte yandan Rudaw ajansı muhabirinin BM Güvenlik Koınseyi'ndeki ülkelerin temsilcilerine  “Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’nin iki kentine yönelik askeri operasyon düzenlemesi planına ilişkin tavrınız nedir? Ki bu operasyonlar sonucunda binlerce insanın göç etmesi ve insani bir krizin yaşanması bekleniyor.  Ülkenizin dışişleri bakanı bu sınırları ziytaret etti, Türkiye’ye mesajınız nedir?” sorularına:

Norveç’in BM Temsilcisi Yardımcısı Trina He Merbak, “Dışişleri bakanımızın, Türkiye hükümet yetkilileri ile olumlu bir görüşmeler gerçekleştirdi. Milyonlarca insana ulaştırılması planlanan insani yardım projesinin ne kadar önemli bir konu olduğunun farkındalar. Bu yardım projesinin kabul edilmesi için ilgili taraflarla istişare içerisindeyiz. Bizim birinci planımız bu” şeklinde kaçamak bir yanıt bıraktı.

Rûdaw muhabiri sorularının yanıtını almadığını belirterek, “Ben size Rojava operasyonunu soruyorum ancak siz, Suriye’ye yapılacak yardımlarının BMGK’de nasıl kabul edileceğini anlatıyorsunuz” şeklindeki sorusu yanıtsız kaldı.