Britanya’daki seçime Kürt aday damga vurdu

Britanya’daki seçime Kürt aday damga vurdu

 Britanya’daki genel seçimlerde parlamentodaki sandalye sayısını yükselten İşçi Partisi adaylarından İbrahim Doğuş, milletvekili seçilmek için yeterli oyu alamadı ancak yürüttüğü kampanya ve aldığı oyla seçim gecesinin dikkat çeken politikacılarından birisi oldu.

Britanya'da İşçi Partisi milletvekili adayı olan Kuzey Kürdistanlı (Türkiye Kürdistanı) İbrahim Doğuş’un yarıştığı “The Cities of London and Westminster” seçim bölgesinde Muhafazakar Parti adayı olan ve 2001 yılından bu yana bölgeyi temsilen parlamentoda yer alan Mark Field, yeniden milletvekili seçilmeyi başardı.

Field’ın aldığı 18 bin 5 oya karşılık İbrahim Doğuş 14 bin 857 oy alırken, Muhafazakar Parti’nin oylarında önceki seçimlere göre büyük düşüş yaşandı.

Siyasi gözlemciler ve medyaya göre, 1950’li yıllardan bu yana Muhafazakar Parti’nin kontrolünde olan bölge on yıllardır ilk kez ciddi bir seçim rekabetine sahne olurken, seçimlere katılım oranının ülke genelinin altında kalması Doğuş’un seçimi kaybetmesinin en önemli nedenlerinden birisi oldu.

Bir önceki seçimde 10 bin olan oy farkını üç bine düşüren Doğuş, Liberal Demokrat Parti’nin oylarını yaklaşık iki kat arttırmasından da olumsuz etkilendi.

Doğuş: Corbyn halktan takdir topladı

35 yaşındaki genç politikacı, seçim sonrası yaptığı değerlendirmede, seçim sonuçlarının Brexit ve Muhafazakar Parti’nin sosyal politikalarına ciddi bir tepki olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, parti lideri Jeremy Corbyn’in seçim kampanyalarındaki performansının halk nezdinde takdir kazandığını vurguladı.

Yürüttüğü faaliyetler ve sivil toplum çalışmaları ile Britanya’da yaşayan Kürt ve Türk toplumlarının en çok tanınan isimlerinden birisi olan İbrahim Doğuş’un, aday gösterildiği bölge ülkedeki en önemli seçim bölgelerinden birisi durumunda.

Toplam 110 bin kişinin yaşadığı seçim bölgesinin nüfusunun yarısından fazlasını Britanya dışında doğmuş kişiler ve göçmenler oluşturuyor.

Bölge, sosyal konutların da bulunduğu Bayswater ve Pimlico gibi yerleşim merkezlerini de kapsıyor.