ENKS yetkilisi açıkladı...Güvenli Bölge'de Roj Peşmergeleri olacak mı?

ENKS yetkilisi açıkladı...Güvenli Bölge'de Roj Peşmergeleri olacak mı?

Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) Dışilişkiler Ofisi Başkanı Kamuran Haco, önümüzdeki günlerde ABD’li yetkililerle görüşeceklerini belirterek, Rojava’da oluşturulması tartışılan güvenli bölgede Roj Peşmergelerinin de rol sahibi olması gerektiğini yetkililere ileteceklerini belirtti.

ENKS Dışilişkiler Ofisi’nden bir hayet geçtiğimiz günlerde Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ve diğer yetkililerle görüştü.

Rûdaw’a konuşan ENKS Dışilişkiler Ofisi Başkanı Kamuran Haco, heyetin 22 Ağustos’ta Washington’u ziyaret ederek ABD’li yetkililerle de bir araya geleceğini söyledi.

Kamuran Haco, görüşmede, genel olarak Suriye’deki durum ve özelde de Türkiye ile ABD arasında oluşturulması planlanan ve içeriği hala kendileri açısından netleşmeyen “Güvenli Bölge” konusu ile Rojava’daki Kürtlerin durumunu ele alacaklarını dile getirdi.   

Haco, “Oluşturulması halinde güvenli bölgenin yönetiminin o bölgedeki yerel yönetimlerin ve burada yaşayan bileşenlerin kontrolünde olmasını istiyoruz ki bu bölge birlikte yaşam açısından dünyaya örnek olsun” dedi.  

Güvenli bölgenin Rojava sınırını kapsadığını hatırlatan Haco, “Kürt topraklarını kapsayan bu bölgenin güvenliği konusunda Roj Peşmergelerinin de rol sahibi olmasını ABD’deki temslarımızda gündeme getireceğiz” ifadesini kullandı.

ENKS Dışilişkiler Ofisi Başkanı Haco ayrıca, yeni Suriye anasayasında Kürt halkının haklarının garanti altına alınması hususunda ısrarcı olduklarını ve bu konuyu Washington makamlarına bir kez daha aktaracaklarını belirtti.

ENKS Başkanı İbrahim Bro da son dönemde diplomatik girişimlerini yoğunlaştırdıklarını belirterek ABD’den sonra Avrupa’da da bir dizi görüşmede bulunacaklarını dile getirdi.